2016. március 24., csütörtök

Hat európai újszülöttből egy Nagy-Britanniában születik meg

Napjainkban hat európai újszülöttből egy az Egyesült Királyságban jön a világra. A legújabb statisztikai adatok szerint Nagy-Britanniában a születések száma 16%-kal nőtt az elmúlt 15 évben. A magas születési ráta részben az egyre növekvő számú bevándorló anyának köszönhető, akikre ötödével annyi szülés jut, mint egy Egyesült Királyságban született nőre.

Az EuroStat adatai szerint Nagy-Britannia termékenységi rátája európai összehasonlításban a negyedik helyre lépett elő. Az EU tagállamai közül 2014-ben Franciaországban született a legtöbb gyermek (819,300), ezt követi Nagy-Britannia (775,900), Németország (714,900) és Olaszország (502,600). Ugyanakkor a termékenységi ráták azt mutatják, hogy a Nagy-Britanniában élő nők átlagosan egyre több gyermeket vállalnak: 2001-ben az egy nőre jutó átlag gyermekszám még 1,63 volt, míg 2014-ben már 1,81.

A fenti adatok nem sokkal azután kerültek nyilvánosságra, hogy a Nemzeti Statisztikai Hivatal (Office of National Statistics) közzétette: 904 ezer EU tagállamból érkező bevándorló telepedett le a szigetország területén 2010 júniusa óta.

Simon Ross, népesedésügyi biztos kijelentette, hogy ez a mértékű növekedés, amely mindössze egy évtized alatt ment végbe, mindenképpen odafigyelést igényel. „A magas születésszám, a bevándorlás és a várható élettartam növekedése, mind olyan tényező, amely növeli a lakásépítési, szolgáltatási és közlekedési szektorokra nehezedő nyomást. Anglia magas születésszáma részben az egyre növekvő számú bevándorló anyának köszönhető, akikre ötödével több szülés jut, mint egy Egyesült Királyságban született nőre. Angliában és Walesben minden negyedik megszületett gyermekből egy bevándorló anya gyermeke. A kormányzatnak többet kellene tennie, hogy a kisebb család modelljét támogassa. Ennek része lehet a családtervezési szolgálat fejlesztése vagy a nagycsaládok támogatási rendszerének átalakítása és szigorítása.”


Forrás: Daily Mail Online, 2015. március 16.

The immigration baby boom: One in SIX of all new European babies is now born in the UK

Fordította: Tóth János Márk 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése