2016. április 14., csütörtök

2016 nyara a globális felmelegedésnek és az El Niño jelenségnek köszönhetően világszerte a valaha mért legmelegebb nyárnak ígérkezik

A brit meteorológiai szolgálat éves globális hőmérséklet-előrejelzése szerint 2016-ban az évi középhőmérséklet 0,72-0,95 Celsius fokkal fogja meghaladni az átlagos 14 Celsius fokot.
   Az emberi tevékenység miatt kialakult globális felmelegedés és a csendes-óceáni El Niño jelenség természetes folyamata összeadódva minden valószínűség szerint tovább fogja növelni a bolygó hőmérsékletét.
   Chris Folland professzor, a brit meteorológiai szolgálat kutatója megerősítette: „2015 jó úton jár, hogy a valaha mért legmelegebb év címét elnyerje, az előrejelzések azonban azt mutatják, hogy 2016 minden jel szerint ugyanilyen meleg év lesz, ha nem melegebb.”
   A 2016-ra vonatkozó előrejelzés nagyobb mértékű hőmérsékletnövekedést helyez kilátásba, mint az egy évvel korábbi, 2015-ös évre vonatkozó tette, mely úgy számolt, hogy 0,52-0,76 Celsius fokkal haladja majd meg az 1961 és 1990 között mért átlagértéket. A legfrissebb adatok szerint a 2015-ös érték végül is 0,72 Celsius fokkal lépte túl ezt a számot, s ezzel 2015 a valaha mért legmelegebb év lett.
   Adam Scaife professzor, a brit meteorológiai szolgálat hosszú távú előrejelzésekért felelős osztályának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel 2014 is a valaha mért egyik legmelegebb esztendő volt, 2016 végére három olyan rekord közeli év lesz mögöttünk, amikor folyamatos hőmérsékletnövekedés volt tapasztalható.
   A meteorológiai szolgálat szerint azonban nem valószínű, hogy ez a tendencia folytatódna, de az egyértelműen látszik, hogy a globális felmelegedés összekapcsolódva egy olyan kisebb, természetes fluktuációval, mint az El Niño jelenség, képes soha nem látott mértékű melegedést előidézni.

Forrás: Mirror Online, 2015. december 17.

Fordította: Sz. R.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése