2016. április 27., szerda

Te is több időt töltesz a telefonoddal, mint a családoddal?

A kétezer brit szülő bevonásával készült kutatás szerint egy háztartáson belül évente átlagosan 5800 sms-t és 260 e-mailt váltanak a szülők egymással és gyermekeikkel, ugyanakkor napi egy óránál kevesebb időt töltenek személyes beszélgetéssel. Az évente átlagosan 416 telefonhívást indítanak, és 208 posztot tesznek közzé valamelyik közösségi média oldalon.
   Egy átlagos brit gyermek több mint négy órát tölt minden nap valamilyen képernyő előtt. 
   Meglepő adat, hogy tízből hat szülő saját bevallása szerint, akkor is telefonál vagy üzenetet küld, ha a keresett családtag házon belül tartózkodik. 
  Egy tipikus brit naponta kilenc üzenetet küld a párjának, hetente legalább ötször felhívja, három e-mailt küld, és két közösségi média posztot tesz közzé. 
  Amennyiben gyerekeik is vannak, ők naponta átlagosan hét sms-t, heti két e-mailt, három telefonhívást és két közösségi média posztot kapnak. 
  Mivel a gyerekek ugyanígy üzennek és telefonálnak, a családok soha nem látott mértékben kapcsolódnak egymáshoz a digitális világban, félő azonban, hogy a technológia eluralja a családi életet. A megkérdezettek 63%-a gondolja úgy, hogy több erőfeszítésre van szükség, hogy a személyes együttlétekre is legyen idő. Egy átlagos brit család alig egy órát tölt a képernyőktől távol. 
   A megkérdezett szülők 38%-a érzi úgy, hogy többet kommunikál a szeretteivel valamilyen képernyő segítségével, mint személyesen. Több mint háromnegyedük (77%) rendszeresen tapasztalja, hogy a családtag, akivel beszélgetni szeretne, azért nem figyel, mert épp telefonál, tabletezik, vagy tévét néz. 
   A szülők 68%-a panaszkodott arra, hogy a technológia negatívan befolyásolja a család aktivitását, és tízből nyolcan vélik úgy, hogy családilag sokkal aktívabbnak kellene lenniük.

Forrás: Daily Mail, 2016. április 21.

Fordította: Sz. R. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése