2016. április 7., csütörtök

Tinédzserek millióit tilthatják el az internet használatától a szülői beleegyezés hiányában egy új EU jogszabály szerint

Hamarosan a tizenéveseknek engedélyt kell kérniük szüleiktől, hogy a Facebookot vagy az Instagramot használhassák.
   Szülői engedély hiányában több millió tinédzsert tilthatnak el az internethasználattól, mivel EU-s tisztségviselők csendben módosítottak egy adatvédelmi törvényjavaslatot 2015 decemberében.
   Az új szabályozás 13 éves korról 16-ra emelné a szülői hozzájárulás szükségességének korhatárát. Eszerint minden tinédzsernek engedélyt kellene kérni a szüleitől, mielőtt bármely internethez kapcsolódó szolgáltatást igénybe venne.
   Ez az olyan közösségi oldalak használatára, mint amilyen a Facebook, Snapchat és Instagram épp úgy vonatkozna, mint az email-fiókokra, közösségi támogató oldalakra vagy bármilyen alkalmazás letöltésére.
   Úgy tűnik, hogy a módosítás tartalmáról nem egyeztettek korábban sem gyermekvédelmi szakemberekkel, sem ipari vagy internet biztonsági szervezetekkel.
Ez a lépés nagy felháborodást váltott ki az ifjúsági aktivisták körében, sokan közülük azt állítják, hogy ez negatívan érinthet sok millió tinédzsert.
   A Diana Award Youth Board ifjúsági szervezet elkezdte a Change.Org nevű petíciót – amit ironikus módon, pont a tizenévesek nem írhatnak majd alá, ha a módosítást elfogadják –, a fiatalok pedig elkezdték hallatni a hangjukat: „A 13 évesek és az a felettiek már használják az internetet, nem csak a házi feladathoz kutatnak, de ez a közösségi élet színtere is, segít jobban megérteni önmagukat és az őket körülvevő világot ” – áll a petícióban. „Sok fiatal számára az internet a segítség és támogatás egyedüli forrása, különösen olyan kényes kérdésekben, mint a bántalmazás vagy a szexuális beállítottság. Minden fiatalnak joga van elvonultan, egyedül utánanézni ezeknek a kérdéseknek anélkül, hogy a szülőket be kellene vonni minden egyes lépésbe. ”A jogszabály komoly fejfájást okozott a közösségi médiát működtető társaságoknak, ahol eddig, az európai és amerikai törvényekkel összhangban, 13 év volt az alsó korhatár.
   A módosítási javaslat az adatvédelmi törvény újragondolásának részét képezi, aminek végső célja az EU-n belüli egységes szabályozás kialakítása.
   A törvényjavaslatot csaknem négy év előkészítő munka után, 2015 végén fogadták el. (Azóta készült Nagy-Britanniában egy felmérés, hogy a 13–18 éves gyerekek 96%-a van jelen közösségi jellegű oldalakon, nem tartva be a törvényt, ezáltal komoly veszélyeknek teszik ki magukat, a jogalkotók akarata ellenére – a Ford. Forrás: http://24.hu/tech/2016/02/10/tojnak-a-fiatalok-a-kozossegi-korhatarra)

Forrás: Mirror Online, 2015. december 14.


Fordította: Tóth János Márk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése