2016. május 12., csütörtök

Hadilábon áll a matematikával? Biztosan jobbkezes

Egy 2014-ben napvilágot látott tanulmány jelentős összefüggéseket talált a kézhasználati preferencia és a matematikai feladatok megoldásában nyújtott teljesítmény között, bár ez a korreláció nem és kor függvényében változik. A liverpooli és a milánói egyetem pszichológusainak tanulmánya 2300 hat és tizenhét év közötti olasz diák bevonásával készült. Arra kérték őket, hogy oldjanak meg egy egyszerű matematikai feladatsort, amely aritmetikai és szöveges feladatokat is tartalmazott. 
   Az eredmény azt mutatta, hogy van összefüggés a kézhasználati preferencia és bizonyos matematikai készségek között, bár ez a kapcsolat meglehetősen bonyolult. A lateráció különböző módokon befolyásolja a matematikai teljesítményt, kortól, feladattípustól és nemtől függően. A kutatók öt kísérletet végeztek, s minden kísérlet más jellegű összefüggést mutatott. A kézpreferencia mértékét egy skálán értékelték (erősen jobbkezestől, a kétkezesen át, az erősen balkezesig). Az eredmények értékelésekor figyelembe vették a preferencia mértékét is. A felnőtt, erősen balkezes férfiak teljesítettek a matematikai teszteken a legjobban. Az erősen balkezes és erősen jobbkezes gyermekek viszont – kortól függetlenül –, a legrosszabbul. 
   A kézhasználati preferencia indirekt mutatója az agyféltekék működésének. A balkezesek kb. 30%-ának például sokkal fejlettebb a jobb agyfélteke, ami a térérzékeléshez kapcsolódó készségekkel van összefüggésben. A jobb- vagy balkezesség, tehát jelezhet speciális agyi mintázatokat, amely azon képességeket befolyásolják, amelyek a matematikai probléma-megoldási képességért felelnek.
   Néhány kutató szerint a balkéz dominanciája a méhen belüli fejlődéskor dől el, amikor az agy alapstruktúrája kialakul. A balkezesség azonban a hétköznapi bosszúságokon túl, olyan hátrányokkal is járhat, amelyekre eddig nem is gondolt senki. Egy 2014-es tanulmány, amely 47 ezer balkezes ember bevonásával készült, rámutatott, hogy a balkezesek hátrányt szenvednek a munka világában: egy balkezes ember élete folyamán átlagosan 12%-kal keres kevesebbet, mint egy jobbkezes. Ráadásul a balkezes gyermekek nagyobb valószínűséggel küzdenek tanulási nehézségekkel a későbbiekben, mint jobbkezes társaik

Forrás: Daily Mail, 2016. május 5.
Fordította: Sz. R. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése