2016. május 26., csütörtök

Joe Hill: NOS4A2 (Karácsonyországból még egyetlen gyerek se jött vissza)

Mielőtt kezünkbe vesszük e vastag kötetet (903 oldal), azelőtt tudnunk kell, hogy az írója, Joe Hill a nagy népszerűségnek örvendő – többnyire horror, sci-fi és fantasy témában alkotó – Stephen King fia. Éppen ezért vettem a kezembe én is a könyvet, hogy lássam, mire képes a gyermek, mit tud mondani nekem, aki szinte a teljes eddigi King-életművet elolvasta már. Azt kell mondanom, hogy nem csalódtam, a könyv az elejétől a végéig magával ragadott.
   A gonosz vénember – aki már-már nem is ember – gyerekeket kutat fel a világban, és szállítja őket az 1938-as Rolls-Royce Wraith autójával Karácsonyországba, ahol elhiteti velük, hogy életük végéig boldogok lesznek, mert ott minden nap karácsony van. Szerencsétlenségére egy olyan lányt is próbált magával vinni, aki különleges képességeinek köszönhetően fel tudja vele venni a harcot – először gyermekként, majd anyaként is, saját gyermekét védelmezve.
   Nyilván sokakat elgondolkodtat az, hogy mire utal a könyv címe, és hogyan kell kiejteni. A címe az autó rendszáma, és N-O-S-four-A-two szóviccből származik, úgyhogy bátran kérjék a kollégáktól a kölcsönzőpultnál az alábbi egyszerű szóval: Nosferatu.

A könyvtárban itt található.

Arrabona

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése