2016. június 17., péntek

A gyakori költözködés ártalmasan hathat a gyermekek egészségére

A dán kormányzat egészségügyi adatainak felhasználásával a kutatók a következő negatív eseményeket katalogizáltak az 1971 és 1997 között született 1 475 030 dán állampolgár esetét vizsgálva: öngyilkosság, öngyilkossági kísérlet, erőszakos bűncselekmény elkövetése, mentális megbetegedés, droghasználat, korai elhalálozás. A csoportkövetés az első évfolyamok 40 éves koráig tartott.
   Ezt követően azt vizsgálták, hogy az egyes személyek hányszor költöztek 15 éves koruk előtt. Az adatokat összevetve a kutatók arra jutottak, hogy minél többször költözött valaki gyermekkorában, annál nagyobb eséllyel találkozott élete folyamán az említett problémák valamelyikével. A kutatók várakozásával ellentétben, ez a kapcsolat minden társadalmi-gazdasági szinten megfigyelhető volt.
A kutatás rákérdezett a korra, a nemre, a szülők korára, a lakóhelyre, a szülőknél vagy testvéreknél előforduló mentális megbetegedésekre. Bár ezek a tényezők is közrejátszanak, a gyakori költözés hatása így is jelentős: minél többet költöztek, annál több a pszicho-szociális jellegű probléma.
   Mint Roger T. Webb vezető kutató, epidemiológus, a Manchester Egyetem docense kifejtette, a kutatás célja nem felelősök keresése volt. A gyakori költözés és az említett negatívumok közötti ok-okozati viszony nem bizonyított. A kutatás célja az volt, hogy jobban megértsük azokat a káros, negatív hatásokat, amelyek a fiatalokat életük folyamán érik.

Forrás: The New York Times, 2016. június 9.
Fordította: Sz. R.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése