2016. június 1., szerda

Egyre kevesebb felnőtt dohányzik az Egyesült Államokban

Míg Magyarországon nő a rendszeresen dohányzók száma, addig az Egyesült Államokban nemrégiben készült felmérés szerint a felnőttkori dohányzás egyre inkább visszaszorulóban van.
   Amerikában 2014-ben a 18 év felettiek 16,8%-a dohányzott, 2015-re ez az arány már csupán 15,1% volt. Ez a szám illeszkedik abba az általános tendenciába, ami 1997 óta megfigyelhető, ekkor még a felnőtt lakosság több mint 25%-a dohányzott: a felnőttkori dohányzás lassan, de biztosan visszaszorul.
   Arra nem tér ki a tanulmány, hogy mi állhat e jelenség hátterében, illetve mekkora az e-cigarettára áttérők aránya. Az viszont kiderül, hogy a hagyományos cigarettát fogyasztók aránya a férfiak körében 16,7%, míg a nőknél 13,6%.
   Kenneth E. Warner professzor, a Michigani Egyetem munkatársa kiemelte, hogy az elmúlt két év változásai egészen figyelemreméltók és reménykeltőek. A dohányzás visszaszorulásának pontos okait ugyan nem sikerült azonosítani, de feltételezhető, hogy az országos dohányzásellenes kampányokra reagál a lakosság. „Lehetséges, hogy a dohányosok jelentős része alternatív nikotinforrásokkal helyettesíti a hagyományos cigarettát, amilyen például az e-cigaretta is.” tette hozzá.
   A tinédzserek körében is megfigyelhető az e-cigaretta térnyerése. Több felmérés is rámutatott azonban, hogy az elektromos cigaretta egészségkárosító hatása miatt egyre több amerikai aggódik.
Az amerikai Élelmezési és Gyógyszerészeti Hatóság folyó év májusában benyújtott javaslata a 18 év alattiak számára tiltaná az e-cigaretta használatát, de 18 és 26 év között is csak fényképes igazolvány felmutatásával vásárolhatnák meg.
   A dohányzás a vezető halálok a megelőzhető halálozások között, az Egyesült Államokban évente 480 ezer ember hal meg dohányzás következtében.

Forrás: The New York Times, 2016. május 25.
Fordította: Sz. R. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése