2016. június 24., péntek

Miért fontos a kézírás a billentyűzet korában?

Valóban szükséges-e, hogy a „mai gyerekek” is megtanulják a klasszikus kézírást? Arra hivatkozva, hogy nem alapvető készség, egyre erősödő hangok szólalnak fel a kézírás oktatásának elhagyása mellett.
   Több kutatás is elkezdett foglalkozni a kézírás és az agy fejlődésének kapcsolatával, hogy pontosabb képet kapjunk arról, mit tanul egy átlagosan fejlődő agy a betűvetés folyamatából. Egy 2016-ban megjelent cikk arra keresi a választ, hogy miként kapcsolódik az írott és beszélt nyelv a koncentrációs készséghez, illetve az ún. végrehajtó működési készségekhez (amilyen pl. a tervezés). A vizsgálatba a negyedikesektől kilencedikesekig terjedő korosztályt vonták be, a résztvevő gyermekek egy része küzd tanulási nehézséggel, másik része nem.
   Virginia Berninger, a Washingtoni Egyetem professzora, a kutatás vezetője kifejtette: „a kézírás, a betűk formálása segít a gyermekeknek az írott nyelvre koncentrálni”. (…) Hozzátette: „az csupán egy mítosz, hogy az íráskészség motoros funkció. Sok motoros funkciót használunk, ami igazán kritikus, az az agynak azon része, ahol a vizualitás és a nyelv összekapcsolódik, ahol a vizuális ingerek betűkké és írott szavakká állnak össze. Az ember lelki szemei előtt látja a betűt, mielőtt papírra veti.” Vizsgálatok kimutatták, hogy ennek az agyi területnek az aktivitása eltérő azoknál a gyerekeknél, akiknek gondot okoz a kézírás.
   Dr. Berninger a kutatás összegzéseként kiemelte, a gyermekeknek a korai időszakban bevezető jellegű oktatásra lenne szüksége a nyomtatott betűkből, majd harmadik osztálytól kezdődően két év folyóírás oktatás és gyakorlás, ezt követően pedig szisztematikus gépelés-oktatás.
A billentyűzethasználat, főleg, ha megtanulnak „vakon” gépelni, hasznos az agyféltekék közötti kommunikációért felelős idegek számára, hiszen ebben az esetben a gyermek összehangoltan használja mindkét kezét.
   „A javaslatunk az, hogy a gyerekeink hibrid-írók legyenek – emelte ki Berninger –, elsőként nyomtatott betűs kézírást tanuljanak az olvasás miatt – ez segíti a jobb szófelismerést – majd folyóírást a helyesírás és a jobb szövegalkotási készség miatt. S az általános iskola végén jöhet a billentyűzet.”

Forrás: The New York Times, 2016. június 20.
Fordította: Sz. R.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése