2016. június 10., péntek

Svédországban többségbe kerültek a férfiak

Ez az aggasztó tendencia a következő évtizedekben valószínűleg erősödni fog. A nyugati világban szinte egyedülálló, hogy a népességen belül a férfiak kerüljenek többségbe. Svédországban ez a jelenség tavaly márciusban kezdődött, ekkor 277 fővel a férfiak javára billent a mérleg nyelve. Jelenleg ez a különbség 12 ezer fő.
  Statisztikusok szerint a jelenség hátterében egyrészt a férfiak várható élettartamának növekedése áll, másrészt a Közel-Keletről és Észak-Afrikából érkező migránsok, akiknek a jelentős többsége férfi.
Egy 2016 elején megjelent felmérés szerint a nők várhatóan egyre rövidebb ideig élnek jó egészségi állapotban, míg a férfiak esetében ez az adat javuló tendenciát mutat.
   Egy 2014-ben született lánygyermek várhatóan 64 évet leélhet olyan egészségi problémák nélkül, amelyek az életvitelét bármilyen módon korlátoznák. A 2009 és 2011 között születettek esetében ez még 64,2 év volt.
   Az ugyanezen időszakban született férfiak várhatóan 63,2 évet tölthetnek jó egészségi állapotban, míg a 2012 és 2014 között születettek már 63,4 évet.
    A Nemzeti Statisztikai Hivatal elemzése kimutatta, hogy az elmúlt tíz évben folyamatosan csökken a különbség férfiak és nők várható élettartama között. Bár a nők még mindig tovább élnek a férfiaknál, a férfiak élettartama nagyobb mértékben növekszik, mint a nőké.
   A nők egészségben töltött életéveinek számában kimutatható visszaesés az elmúlt néhány évtized életvitelbeli változásaihoz köthető. A svéd statisztikai hivatal felhívta a figyelmet, hogy a jelenség összefüggésben áll a nők tömeges munkába állásával, ami közismerten magasabb stressz terheléssel jár, továbbá növeli az alkoholizmus és a dohányzás kockázatát.
   Mindezek mellett a gyermekvállalás ideje egyre jobban kitolódik, a 35 év felettiek körében a terhességek száma megkétszereződött 1990 óta.

Forrás: Daily Mail, 2016. május 30.
Fordította: Sz. R.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése