2016. július 11., hétfő

Németh Magda: Mélységből mélységbe: Németh László és családja, 1944-1945

Megrázott. Németh Lászlónak, családjának, barátainak szenvedései, küzdelme a világháború utolsó esztendejében nagyon megérintett. 
„Egyre több mosoly gyűlt, s közben ilyen mondatok röpködtek: – Nem leszünk harctér! Kiszabadultunk a német gyűrűből! Most már az angolok is megindulnak. Valami mégis megmentődik a becsületből! 
A pesti zsidó ismerősökről esett szó. Elmúlt róluk a nyomás! Megkönnyebbülés volt itt nekünk is. Kiderült, ennek is, annak is volt bújtatottja vagy segélyezettje. Megszűnt a gond, a veszély.”
Sajnos a remény és az öröm nem tartott sokáig: 
„Felszabadultságunk kiűzött bennünket a szobából…. Bementünk a Holovits-söntésbe. Szesztilalom volt, hárman-négyen ültek a helyiségben, a rádió kedvéért. Hiszen ez kellett nekünk is. A rádió katonai indulókat zümmögött, vége-hosszatlanul; ehhez már a márciusi fordulat is hozzászoktatott bennünket, véletlenül ezt is együtt szorongtunk végig. 
– De hisz ez német induló! – kiáltottam fel. – A szövege német! – Megdöbbenve néztem a körülöttünk lévőkre. Bezáruló, néma arcok néztek vissza ránk.” 
A család szenvedéseiről megrázó képet mutat ez a néhány mondat is: 
„Megpróbáltatásaink tovább fokozódtak azzal, hogy Gigi is megbetegedett. Izületi gyulladást kapott, olyan súlyosat, hogy szinte teljesen lebénult. A tünetek alapján attól tartottunk, hogy gyermekparalízise van. Napokig élet-halál között lebegett, megfelelő orvosság, orvos nélkül. Csoda, hogy túlélte a fűtetlen, nedves környezetben. 
 … A másfél éves Csillán és az egyéves Mártin kívül Illyésék hároméves Ikája és annak szintén hároméves Pölyi nevű unokatestvére voltak a legfiatalabbak. Csilla akkor kezdett beszélni; első szavai: „aggyá-aggyá, babocskát, bojsocskát, kumpicskát”. Szegényke sokáig nem is igen tudta, hogy más élelem is van a világon. Csillánál maradandó károsodást okozott az ostrom: súlyos angolkórját nehezen lehetett helyrehozni, és későbbi lázas állapotú merevgörcsei valószínűleg az ostromra vezethetőek vissza.” 

A könyvtárban itt található.

– brie –

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése