2016. augusztus 26., péntek

Arthur Miller: Üvegcserepek

Amíg Németországban 1938 novemberében zsidókat aláznak meg, zsidó üzleteket zúznak össze, és nincsen senki és semmi, ami a megvadult, magából kikelt tömeget lecsillapítsa, addig az Amerikai Egyesült Államokban, Brooklynban összeomlik Sylvia és Arthur Gellburg, egy zsidó házaspár élete. Sylvia, az olvasott, tájékozott, intelligens és művelt nő, lebénul és tolószékbe kényszerül, miután az újságok tájékoztatják az olvasókat a német eseményekről. 
A bénulás oka érthetetlen az orvos számára, egészségügyi oka nincsen, így dr. Harry Hyman a dolgok lelki, pszichológiai hátterét kezdi vizsgálni. Kibontakozik egy boldogtalan házasság képe. Arthur szégyelli zsidó származását, szinte mindenáron megpróbál beilleszkedni a társadalomba, tükörbe sem képes nézni, annyira szégyelli zsidó származását. Ugyanakkor rettentően büszke a fiára, aki szép lépésekkel halad előre a hadseregben. Arthur képtelen elfogadni önmagát, és boldogtalanná teszi az is, hogy képtelen szeretkezni a feleségével. 
Sylvia a gyermekük megszületése után feladta sikeres karrierjét, hogy férje kérésének engedve otthon maradjon háztartást vezetni, gyereket nevelni. 
Az 1938. novemberi események felszínre hozzák kettejük problémáját, amikor a nő lebénul. Megrázó történet volt. Látni, átélni ennek a két embernek a tipródását, szenvedéseit. A rossz döntéseik egy életre megkeserítették kapcsolatukat. Végtelenül szomorú, ahogyan Sylvia rádöbben, hogy milyen rossz döntéseket hozott, hogyan tette tönkre az életét, hogy mennyire alárendelte magát Arthurnak és nem volt elég ereje, hogy fontos legyen önmaga számára. 
Arthur hiába szereti a feleségét, mégis elnyomja, uralkodik rajta, ugyanakkor fél, hogy elveszti. De fél az asszonytól is. 
Bonyolult történet. Idő kell, hogy megemészthesse az ember a mondatokat, a párbeszédeket

A könyvtárban itt található.

– brie –

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése