2016. szeptember 23., péntek

A klasszikus irodalom olvasása segít az érzelmek felismerésében – is

Ha az ember Tolsztojt vagy Dosztojevszkijt olvas a strandon vagy a metrón, nem csak intelligensnek tűnhet, de megértőbbé is válhat. 
A New York-i New School for Social Research kutatása arra irányult, hogy megvizsgálják, vajon a klasszikus irodalom segít-e mások érzelmeit felismerni. 
A kutatók úgy gondolják, hogy a klasszikus irodalom bonyolult személyiségei olyan feladványt jelentenek az agynak, amilyet egy sci-fi, krimi vagy lányregény sem. Így aki inkább Proust fölött görnyed, mint a Da Vinci kód fölött, könnyebbnek találhatja mások megértését. 
A kísérlet első lépéseként a pszichológusok arra kérték a résztvevőket, hogy a felsorolt 130 névből válasszák ki azokat, akik tudomásuk szerint írók. 
Úgy gondolták, hogy azok, akik felismernek olyan írókat, mint Salman Rushdie, George Orwell, Kazuo Ishiguro vagy T. S. Eliot, több klasszikus művet olvasnak, míg azok, akik számára ismerősebben csengett Dick Francis, Jackie Collins, Danielle Steele and Stephen King neve, kevesebbet. 
A következő lépésben a kutatásban résztvevő kétezer önkéntesnek színészek szeméről készült képeket mutattak, ami alapján meg kellett nevezni az érzelmet, amit a kép kifejez. 
Minél több szépírót ismert fel valaki a nevek közül, annál jobban teljesített ebben a feladatban. 
A kutatócsoport egy korábbi kísérletét gondolta tovább. Korábban szintén tekintetek alapján kellett beazonosítani az érzelmet, miután a résztvevők egy-egy rövidebb szépirodalmi vagy valami „könnyebb” idézetet olvastak, vagy nem olvastak semmit. 
Az eredmény ekkor azt mutatta, hogy a szépirodalmi szöveg növelte a feladatmegoldás pontosságát. 
A szépirodalom komplex személyiségű főhőseinek megértése az olvasó számára sokszor küzdelmes, erőfeszítést igénylő. A könnyedebb olvasmányok inkább hajlamosak a világot és a benne élőket kiszámítható, konzisztens rendszerként ábrázolni belső konfliktusok és önellentmondások nélkül.
Mindazonáltal ezek az olvasmányok is segítenek fejleszteni bizonyos tulajdonságokat és élvezetesebb olvasni is őket. 

Forrás: Daily Mail, 2016. szeptember 15. 
Fordította: Sz. R.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése