2016. szeptember 15., csütörtök

A vakáció is erősíti az immunrendszert

Azt eddig is tudtuk, hogy a nyaralás nagyszerű dolog, egy orvosi kutatásból pedig már azt is tudjuk, miért. 
A Nature kiadványaként megjelenő Translational Psychiatry friss cikke szerint egy kis vakáció feloldja a stresszt, megfiatalítja a sejteket és felveszi a harcot az öregedés hatásaival. 
Ha nem tud az ember elszabadulni, kipróbálhatja a meditációt is. A tanulmány rámutat, hogy egy kis elmélkedés javítja az ember anyagcseréjét, immunrendszerét és hosszútávon a stressz-választ is. 
Az Icahn Orvosi Egyetem és a Harvard orvosi karának kutatói 94 egészséges 30 és 60 év közötti nőt vizsgáltak, akik ugyanazon az üdülőhelyen töltöttek egy hét szabadságot. A csoport fele egy meditációs programot követett, melynek jóga és mantra is a részét képezte. A minta metszetében 30 olyan meditáló „állt”, aki az egyhetes vakáción is részt vett. 
Utazás előtt és utazás után is alapos vizsgálatnak vetettek alá mindenkit. Elsősorban a stresszhez, a sejtek egészségi állapotához és az öregedéshez kapcsolódó biomarkereket vizsgálták. A mintavételt a kísérlet után egy hónappal, majd tíz hónappal is megismételték. 
A tudósok húszezer gén változásait figyelték a három csoportnál, hogy megállapítsák, mely gének reagáltak az egy hetes vakációra. 
Jelentős változás azoknál volt megfigyelhető, akik ekkor kezdtek el meditálni és az egyhetes nyaraláson is részt vettek. A kutatók ezt „vakáció hatásnak” nevezték el. 
Figyelemreméltó változásokat a stressz-válaszhoz és az immunreakciókhoz kapcsolódó géneknél lehetett megfigyelni. Azoknál, akik már régóta meditáltak, a vakáció ideje alatt látványos volt ez a hatás. 
Egy hónappal a kísérlet után az összes részt vevő úgy nyilatkozott, hogy összességében jobban érzi magát. Tehát a pszichológiai hatás is maradandónak tűnik. 
A kutatók arra jutottak, hogy a meditáció segíti az anyagcserét, hosszútávon védi a sejteket, míg a klasszikus vakáció inkább mentálisan eredményez javulást, de sajnos csak rövidtávon. 
Rudolph Tanzi, a Harvard Egyetem professzora kiemelte, hogy a meditáció olyan tevékenység, mely segíti az immunrendszert és enyhíti a mindennapos stresszt. És segítségével várhatóan az öregedés folyamatában tovább megőrizhető a jobb egészségi állapot. 

Forrás: Daily Mail, 2016. szeptember 1.
http://www.dailymail.co.uk/health/article-3769778/Why-vacation-good-Study-shows-retreating-resort-clears-stress-immune-pathways.html
Fordította: Sz. R.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése