2016. október 2., vasárnap

Mozolovszky Sándor (1885. augusztus 7. – 1951. október 2.)

Forrás: Babel Antikvárium
65 évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el Mozolovszky Sándor, statisztikus. Első nagyobb munkái az 1920-as népszámlálás előkészítéséhez köthetők, de jelentős szerepet játszott az eredmények közzétételében is. Az 1920-as évek második felében osztályvezetési feladatain túl szervezte és irányította az öregségi-rokkantsági törvény előkészítéséhez, valamint a szellemi munkások összeírásához szükséges adatgyűjtés és feldolgozás munkálatait. Ő tervezte és vezette be a halálos kimenetelő balesetekről és a lakóház-építkezésekről való adatgyűjtést, amelyet hivatali ideje alatt folyamatosan végzett. 
  Az 1930-as népszámlálásban már kulcsfontosságú volt a szerepe. Részt vett a népszámlálási törvényjavaslat készítésében, majd a munkálatok előkészítésében, valamint irányította az adatfelvételt és a feldolgozást is. Ő volt a szerzője a népszámlálási közleménysorozat első (demográfiai) kötetének. Számos szaklap és napilap közölte statisztikai tárgyú cikkeit, ismertetőit. Legtöbb munkája – közel száz cikke – a Magyar Statisztikai Szemle hasábjain jelent meg. Ezekben főleg népességtudományi kérdésekkel foglalkozott, de rendszeresen közölt cikkeket lakásépítési statisztikákról is, illetve éves összefoglalókat írt a magyarországi munkaviszályokról

Forrás: Derzsy Márk: Mozolovszky Sándor. In: Portrék a magyar statisztika és népességtudomány történetéből. Életrajzi lexikon a XVI. századtól napjainkig. Főszerk.: Rózsa Dávid. Budapest, 2014, KSH Könyvtár. 514–515. p.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése