2016. december 15., csütörtök

Napi három csésze kávé csökkenti az időskori demencia kialakulásának esélyét

Legalábbis egy nemrég készült kutatás szerint, amelynek elkészülését a hat legnagyobb kávéforgalmazó támogatta. 
Az már korábban is ismert volt, hogy a mértékletes kávéfogyasztás megelőzi az olyan méreganyagok felhalmozódását az agyban, melyek az Alzheimer-kór kialakulásáért is felelősek. 
A nemrégiben napvilágot látott tanulmány szerint a hosszútávú kávéfogyasztás segíti a kognitív képességek működését, támogató antioxidánsok felhalmozódását a szervezetben. Továbbá segíti a Parkinson-kór és egyéb idegrendszerei megbetegedések megelőzését. 
Évek óta folyó vita övezi a kérdést, hogy vajon a kávé milyen hatással van a szervezetre. Korábbi kutatások főleg a mértéktelen fogyasztás káros hatásaira fókuszáltak. Kiemelték, hogy korai várandósság esetén növeli a vetélés esélyét, illetve szívinfarktust, nyugtalanságot, gyomorégést okozhat. 
Míg a legtöbb tanulmány egyetért azzal, hogy az idegrendszeri megbetegedéseket tekintve a mértéktartó, de rendszeres kávéfogyasztás eredményesebb, mint az alkalomszerű, a férfiakra és nőkre gyakorolt esetleges eltérő hatása még nem tisztázott. 
A kávé csökkenteni látszik az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, a vizsgálatok szerint akár 27%-kal. A szervezetben átlagosnál alacsonyabb koffeinmennyiség megléte összefügg a kór kialakulásának nagyobb kockázatával. 
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal megállapítása szerint a napi maximum 400 mg-os koffeinbevitel – tehát öt csésze kávé egy nap – nem jelent veszélyt egy egészséges felnőtt számára. 
Rodrigo Cunha, a portugáliai Coimbra Egyetem professzora kiemelte, hogy a visszafogott kávéfogyasztás kiemelt szerepet játszhat a kognitív funkciók romlásának megelőzésében, illetve lassításában. Az idősödő európai népességet tekintve, az egészségmegőrzés ezen módja Európa-szerte hatással lehet az egészségügyi kiadásokra is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése