2017. január 17., kedd

Nagy Gergely: Budapesti vásárcsarnokok a századfordulótól napjainkig

Érdekesség, hogy a legkorábbi vásárcsarnokok Angliában, Londonban épültek. Maga a piac tehát hosszú múltra tekinthet vissza a brit fővárosban. A város leghíresebb vásárcsarnoka Covent Gardenben például 1828-31 között épült. Voltam is olyan szerencsés, hogy eljuthattam ide és láthattam. 
A könyv állítása szerint „talán a legszebb londoni vásárcsarnok” a smithfieldi, amely egy 1200-tól létező, nagy hagyományú ló- és marhavásár területén épült. A kötet első része azonban nem csak a londoni csarnokokat mutatja be; elkalandozhatunk Párizsba, Berlinbe, Brüsszelbe, Bécsbe és még sok más városba. 
A következő fejezetben már kifejezetten a pesti és budai piacokról, vásárcsarnokokról olvashatunk: előzményeikről, rövid történetükről. A Központi Vásárcsarnokot biztosan mindenki ismeri, ha másért nem is, de elsétált már a gyönyörű, 1894-96 között felépült épület mellett, hogy gyönyörködhessen a partról elé táruló látványban. Fontos tudni, hogy tervpályázaton választották ki a csarnok győztes pályázatát. 1892-ben kilenc pályázatot nyújtottak be, ezek közül került ki Pecz Samu munkája, a döntés 1893 januárjában született meg. Részletesen olvashatunk az építkezésről, a csarnok megnyitásáról. 
A kötet harmadik részében több, más kerületben lévő csarnokot mutat be a szerző, mint például a Rákóczi vagy a Klauzál téri, a Hunyadi téri, a Hold utcai vagy a Batthyány téri épület. 
Izgalmas volt arról olvasni, hogy az 1800-as évek végén majdnem vásárcsarnok épület még a budai Várban is - szerencsére ezt a kérdést a döntéshozók levették a napirendről. A kötet végén nemcsak bőséges irodalomjegyzék található, de megismerhetjük Pecz Samu életét, munkásságát is. 
Kiváló minőségű, színvonalas kiadvány került a kezembe ezzel a könyvvel, amit nem csak kézbe venni, de olvasni is öröm volt. 

A könyvtárban itt található. 
– brie –

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése