2018. május 5., szombat

Jókai Mórra emlékezünk (Komárom, 1825. február 18. – Budapest, Erzsébetváros, 1904. május 5.)

Jókai Mór (Komárom, 1825. február 18. – Budapest, Erzsébetváros, 1904. május 5.) a márciusi ifjak egyike, regényíró, a „nagy magyar mesemondó”, országgyűlési képviselő, főrendiházi tag, a Magyar Tudományos Akadémia igazgató-tanácsának tagja, a Szent István-rend lovagja, a Kisfaludy Társaság tagja, 1876-tól 1903-ig a Petőfi Társaság elnöke, a Dugonics Társaság tiszteletbeli tagja.

Valószínűleg mindenki vette már kezébe egy-egy regényét. A mai napon Jókai Mór előtt tisztelgünk bejegyzésünkkel. Az életrajzának bárki utánaolvashat könyvekben és az interneten, ezért inkább arra biztatok mindenkit, olvassuk el újra kedvenc Jókai-regényünket. Az én kedvencem tőle az ...és mégis mozog a Föld.

Mikszáth Kálmán: Jókai Mór élete és kora című munkáját megtalálják az érdeklődők a Magyar Elektronikus Könyvtárban is: http://mek.oszk.hu/00900/00945/html/

Az író műveinek egy részét elektronikus formában is olvashatják a MEK honlapján: http://mek.oszk.hu/html/vgi/kereses/keresesujgy.phtml?tip=gyors&szerzo=Jokai+Mor

A moly.hu oldal Merítés online havi folyóiratának Hölgyválasz című rovata 2017 novemberében Nagy Bellával, Jókai második feleségével foglalkozott; míg a Kötelező-felfedező rovat A kőszívű ember fiait választotta témául 2017 márciusában.

- brie -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése