2020. február 14., péntek

Geert Mak: Jan Six tíz élete


Geert Mak: Jan Six tíz élete
Budapest: Osiris Kiadó, 2019. 373 p.
Raktári jelzet: 659495

Az előkelő származású, műkereskedelemmel foglalkozó Six család több generáción átívelő életét mutatja be Geert Mak, az ismert holland történész és esszéíró. 

Gyűjtményüket - mely az Amstel parti családi házban, Amszterdamban máig fellelhető -,  örökösük gondozza, ki maga is műkereskedő és művészettörténész. A nagyközönség számára mindig nyitva állt a kapu:  Van Goghtól Wilhelmina királynőig sokan tettek ott látogatást.

Az első Jan Six (a továbbiakban a legidősebb fiúk is mindig a Jan nevet kapták) a 17. századi holland aranykornak figyelemreméltó személye volt. Valamennyi befolyásos embert ismerte, kapcsolatban volt Spinozával, s hosszú ideig Rembrandthoz is barátság fűzte. Vajon mivel magyarázható, hogy a Sixek gazdaggá tudtak válni és meg tudták tartani pozíciójukat oly hosszú időn keresztül?

A szerző komoly történelmi hátteret ad, valamint számos érdekességgel szolgál a múlt századok Hollandiájáról. Akik ismerik Amszterdam belvárosát, végig úgy érezhetik, hogy ugyanazokon az utcákon lépkednek, s azok szinte semmi sem változtak évszázadok leforgása alatt. Meggyőző, ugyanakkor sokszor megrázó és tragikus képet fest elénk.

A könyvtárban itt található.

R.G.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése