2020. április 29., szerda

Így mesélj, hogy olvasson. Gyakorlati tanácsok olvasóvá neveléshez


Szerk:. Pompor Zoltán: Így mesélj, hogy olvasson. Ggyakorlati tanácsok olvasóvá neveléshez
Budapest: Móra-BOOKR Kids, 2019. 133 p.
Raktári jelzet: E 017209

A könyv fülszövege szerint nem az a fontos az olvasóvá nevelésben, hogy hogyan tesszük, hanem az, hogy miért. Ezt kell először megfogalmazni: „Van-e helye a digitális világban az elmélyült olvasásnak? Miért lesz boldogabb az, aki minden nap olvas szépirodalmat? Miért sikeresebb az életben az, akinek gazdagabb a szókincse, sokféle szövegértési stratégiával rendelkezik?” 

Az Így mesélj, hogy olvasson a világban megjelenő olvasáshoz kapcsolódó jelenségeket veszi sorra, segítve a saját célok megfogalmazását. A szerkesztő nem kifejezetten a pedagógusoknak, hanem inkább azoknak a szülőknek szeretne segítséget nyújtani gyermekük olvasóvá nevelésében, akik maguk kicsit járatlanabbak az irodalom világában. Számos ajánlást hoz életkor szerint különböző témákra. 

A könyv lapjain csatlakozni lehet egy 21 napos kihíváshoz, amely mindennapi szokássá teheti az olvasást. A 8. napon például az a feladat, hogy beteszek egy könyvet a táskámba. Vagy olyan kérdéseken lehet elgondolkodni, hogy a legtöbbet reklámozott könyv biztos, hogy a legjobb? A nagyobbaknak a tabu könyvekről mesél a szerkesztő.

A könyvek mellett szakirodalmakat és könyves tartalmú blogokat, weboldalakat is ajánl a kötet. De foglalkozik a könyvesboltokkal és a könyvtárral, a hangoskönyvvel, a népmesékkel, minden korosztályt bevonva a babáktól a kamaszokig. Ismert magyar emberek is mesélnek az olvasáshoz, a könyvekhez való kapcsolatukról.

A könyvtárban itt található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése