2017. március 22., szerda

Internet Fiesta 2017: Szicília


Internet Fiesta 2017. Utazás – könyvtár - internet

A McLuhan-féle globális falu, világfalu kialakulásával az internet és az elektronikus média közelíti egymáshoz a térben távoli világokat, mindenki részt vehet mindenki más életében. McLuhan fogalma elektronikus kommunikációs technológiák fejlődésével a világ oly mértékben vált összekötötté vagy "kicsivé", mint egy falu, amelyben az emberek gyorsan kommunikálnak és minden eseményről szinte azonnal értesülnek. A globális falu kifejezést A Gutenberg-galaxis című könyvében használja először: „Az azonban bizonyos, hogy az elektromagnetikus felfedezések újra létrehozták minden emberi viszonylatban az egyidejűség "mezőjét", úgy, hogy a mai emberiség családja most a "globális falu" állapotában él. Az egyetlen korlátozott térben élünk, amelyben a törzsek dobjai visszhangzanak.”

A közösségi oldalak és más kapcsolattartási formák segítségével azonnal tudunk a világ másik felén lakó, messze élő ismerőseink, rokonaink életéről. Miközben a távoli világokat közel hozzuk, ugyanakkor a lokális lakókörnyékünk szépségeit, érdekességeit is megmutathatjuk a világnak. A 2017-es év témája tehát az utazás a valóságban és a virtuális térben. Ehhez készítettük könyvajánló sorozatunkat, mely a kontinenseken, városokon keresztül hozza közelebb a világot. Utazzuk körbe együtt!

- Bors Anikó -Tim Jepson: Szicília

Szicília a Földközi-tenger legnagyobb és Európa hetedik legnagyobb szigete, egyben Olaszország legnagyobb területű régiója. Területe 25 700 km², lakosainak száma mintegy 5 millió.
Olaszország Calabria tartományától a Messinai-szoros választja el kelet felől. A szigeten található Európa leghatalmasabb tűzhányója, az Etna (3370 m), nem messze Catania városától. Igen aktív vulkán, gyakori kitörések jellemzik.
A térségben az Etnán kívül vulkáni eredetűek a Lipari-szigetek, Ustica, valamint Pantelleria szigete is. Az itt található vulkánok közül több még ma is működik: ilyen a Stromboli és a Vulcano.
A sziget jó talajáról, kellemes éghajlatáról ismert, így nem meglepő, hogy Szicílián meghatározó gazdasági ág a mezőgazdaság. A gazdálkodást azonban megnehezíti a földtulajdonosok nemtörődömsége, a földművelés gyakran kezdetleges mivolta és az elégtelen csatornázás. Az 1950-es, mára már kifulladt Cassa per il Mezzogiorno (Dél-Olaszországi Fejlesztési Alap) nevű kormányzati kezdeményezés eredményeképpen a föld tulajdonlásával kapcsolatos reformok történtek, és nagyobb megművelhető földterület áll rendelkezésre. Ezen fölül jó hatással volt a szicíliai gazdaság egészére. A még ma is befolyással bíró maffia akadályozza a jelentősebb kormányzati reformokat, így a szigeten a jövedelem igen alacsony, a munkanélküliség pedig jelentős. A dolgozók jelentős része illegális bevándorló.
 Szicília híres művészetéről, számos költő és író született itt. A helyi műveltség korai képviselője volt a Szicíliai Iskola a tizenharmadik század elején, amely amellett, hogy mércét állított fel a későbbi generációk számára, számos költőnek adott ösztönzést a következő századok során. A leghíresebb szicíliai művészek kétségkívül Luigi Pirandello, Giovanni Verga, Salvatore Quasimodo, Gesualdo Bufalino, és a helyi nyelven alkotó Ignazio Buttitta. Számos zeneszerző is itt született, köztük Sigismondo d’India (Palermo), Alessandro Scarlatti (Palermo), Vincenzo Bellini (Catania), valamint a híres szobrász, Tommaso Geraci.
Notóban és Ragusában a barokk építészet szép példáit csodálhatjuk meg, amelyeket a helyi vörös homokkőből véstek ki. Tetszetős kerámiáiról ismert Caltagirone városa. Az olasz opera egyik jelentős színhelye a sziget fővárosa, Palermo: a Teatro Massimo az egyik legnagyobb színház Európában.

Amikor az ember Szicíliában jár, egy dolgot fontos megjegyezni: ne nevezzük az itt élőket olaszoknak. Ezek az emberek rendkívül büszkék származásukra. Ők szicíliaiak, számukra bántó, ha egy kalap alá veszik őket az olaszokkal.

A szigetre látogatóknak fontos útikönyv a National Geographic Traveler sorozat Szicília című kötete: sok hasznos ötletet, érdekes információt kapunk ebből a könyvből.
 Tino Soriano izgalmas fotói teszik színessé a szerző, Tim Jepson, szövegét.
A kötet először bevezeti az olvasót a sziget történelmébe és kultúrájába; majd megismertet a fővárossal, Palermo-val. Ezután a szerző négy fejezetre osztva mutatja be Szicíliát, egy fejezetet pedig kifejezetten Siracusa városának és a sziget délkeleti részének szentel.


-brie-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése