2017. március 28., kedd

Internet Fiesta 2017. Kalifornia


Kalifornia, az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb állama az ország délnyugati csücskében, a Csendes-óceán partján helyezkedik el. Észak felől Oregon, keletről Nevada, délkeletről Arizona, délről pedig a mexikói Alsó-Kalifornia állam határolja.
A Kalifornia név eredetét Garci Rodríguez de Montalvo spanyol író a 16. század elején megjelent Las sergas de Esplandián (’Esplandián cselekedetei’) című regényének tulajdonítják. A regényben California egy elképzelt

szigetparadicsom, melyen egy Calafia nevű királynő uralkodik (ami valószínűleg az arab kalifa szó mintájára született név). Nem tisztázott azonban, hogy a mai területnek hogyan lett ez az elnevezése; a feltételezések szerint a Kalifornia szó kezdetben csak a kaliforniai félszigetet jelölte, melyről azt hihették a spanyol felfedezők, hogy sziget.
Kaliforniát 1542. szeptember 28-án fedezte fel a spanyol Juan Rodríguez Cabrillo. Az első települést, San Diego de Alcalát a ferencesek alapították Boldog Juniper Serra vezetésével 1769-ben. Az első kormányzó egy spanyol felfedező, Gaspar de Portolá lett. A terület 1846-ban felkeléssel vált ki Mexikóból, rövid ideig Kaliforniai Köztársaság néven független államként létezett.Kalifornia 1850. szeptember 9-én csatlakozott az Amerikai Egyesült Államokhoz.

A szerzőpáros igényes kivitelű kötete a GABO kiadónál jelent meg 2005-ben.
Ahogy a legtöbb ilyen jellegű kötet, az első fejezet itt is a történelmemmel foglalkozik: bemutatja a fejlődő-kialakuló mai társadalom történetét az 1500-as évektől a 20. század végéig. Ezt követi a három nagyváros, San Francisco, Los Angeles és San Diego egy-egy fejezetben. Kalifornia természeti kincseit és tengerpartját két újabb fejezet taglalja. Habár utazáshoz nem praktikus és nem is ilyen jellegű a könyv, ez olyan kiadvány, ami méltó éke egy könyvespolcnak, és folyamatosan kínál élményeket, és újabb és újabb ismereteket az érdeklődőknek.


- brie -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése