2017. március 27., hétfő

Internet Fiesta 2017: Los Angeles
Los Angeles népesség szerint az Amerikai Egyesült Államok második legnagyobb városa. Fontos gazdasági és kulturális központ, a világ szórakoztatóiparának egyik legfontosabb fellegvára.
A várost hivatalosan 1850. április 4-én alapították, lakossága ekkor mindössze 1610 fő volt, ez lett egyben Los Angeles megye székhelye is. A 2012-ben végzett utolsó teljes körű népszámlálás adatai szerint lakosainak száma 3 831 868 fő . A teljes agglomeráció (Metropolitan Area) lakossága 17 545 623. A város földrajzi értelemben is nagy, hiszen több mint 1200 km²-t foglal el, ezzel nagyobb New Yorknál és Chicagónál is.
A város számos önálló kerületre oszlik. Legtöbbjének neve azokból a falvakból származik, amelyet bekebelezett a növekvő város. Számos terület neve jelöl domborzati elemeket, főbb utcákat, néhány területet pedig a fejlesztők, építők neveztek el.
Los Angeles a mediterrán övben helyezkedik el, enyhe nedves telek, meleg vagy forró, száraz nyarak jellemzik. Los Angeles és San Diego part menti területein az óceáni szelek kiegyenlítettebb időjárást, enyhébb teleket és hűvösebb nyarakat okoznak, mint a parttól távolabb eső területeken. Nyáron a hőmérséklet jóval 30 °C fölé emelkedhet.
A legfontosabb napilap a Los Angeles Times. La Opinión címmel jelenik meg a legfontosabb spanyol nyelvű napilap. Emellett számtalan regionális és specializálódott lap és magazin jelenik meg, egy részük, mint például a Variety című szórakoztatóipari szaklap, világszerte ismert. Természetesen emellett szinte minden jelentősebb nyelvi-etnikai csoport jelentet meg lapot az anyanyelvén.
A területen hatalmas a választék helyi tv- és rádiócsatornákból is, tekintve hogy New York City után ez az ország második legnagyobb média-piaca, közel 5 és fél millió háztartással. A nagy országos tv-hálózatoknak (CBS, NBC, ABC, Fox, Warner, UPN, PBS) és rádióknak mind van helyi csatornája, a stúdiók is Los Angeles-ben vannak, hatalmas területeken, viszont a pénzügyi központja ezeknek is New Yorkban található. Itt is található több spanyol és különféle ázsiai nyelvű médium.


Marael Johnson útikönyve az egyik legjobb – ha nem a legjobb – könyv, amit Los Angelesről
olvastam. A kötet könnyen áttekinthető és használható: tizenegy fejezetre tagolódik; az első a város történelmével és kultúrájával foglalkozik, az utolsó előtti kirándulásokat ajánl, míg az utolsó egyfajta úti kisokos. A többi nyolc fejezet nyolc részre osztva mutatja be Los Angelest: a Belváros és környéke; Midtown, Hollywood és Nyugat-Hollywood; a Griffith Park és környéke; Beverly Hills és környéke; a Westside; Santa Monica, Venice és Malibu; a San Fernando- és San Gabriel-völgy.
A súlya miatt ugyan kicsit nehéz magunkkal vinni városnézésre, de megéri, mert remek leírások és rengeteg információ található benne.

 - brie -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése