2017. március 29., szerda

Internet Fiesta 2017 - BorneóPesti Emese: Kalandos Borneó

Borneó Földünk harmadik legnagyobb szigete, területe 743 330 km², amin három ország osztozik: Indonézia, Malayzia és Brunei. Borneó a 15-17. század között élte virágkorát, ekkor a sziget egész területét egyetlen ország, a Brunei Birodalom irányította. Az európaiak terjeszkedésének köszönhetően a sziget közigazgatási egysége megbomlott, területén a hollandok és a britek osztozkodtak. A mai állapot 1984-ben, Brunei függetlenségének elnyerésével alakult ki.

Pesti Emese szerelmese Borneó szigetének, ahol évente több hónapot is eltölt; már csak azért is, mert a sepiloki orángután rehabilitációs központban lakik fogadott gyermeke, Beryl is. A szerző, magánkiadásban megjelent, kötetét három fő részre osztotta. Az elsőben a sziget elképesztő élővilágával ismerkedhetünk meg a borneói ködfoltos párductól a szarvascsőrű madárig, az óriás bűzvirágtól a Sumazau orchideáig. Ha pedig elbűvölt bennünket az élővilág, a szerző elkápráztat bennünket az általa meglátogatott lenyűgöző helyekkel, mint például a Bako Nemzeti Park, a Mount Santubong, de ellátogathatunk egy borneói piacra is. Akkor is érdemes kinyitni a könyvet, ha a Szellem-szigetről szeretnénk olvasni, vagy – hogy maradjunk a vízben – a Teknős-szigetről.
Az utolsó negyvenhárom oldalt Pesti Emese a Borneón lakó embereknek szenteli, bemutatva a sziget kultúráját és társadalmát.


- brie -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése