2017. március 16., csütörtök

Tanulmányok a bizalmi vagyonkezelés kérdéséről

Tanulmányok a bizalmi vagyonkezelés jogi szabályozásának elméleti alapjairólAz ELTE Eötvös Kiadó által 2015-ben kiadott tanulmánykötet az új Polgári törvénykönyv által bevezetett új intézményről, a bizalmi vagyonkezelésről tartalmaz nyolc tanulmányt, többek között Csehi Zoltán és Kisfaludi András tollából. A kötet bemutatja ezen (Magyarországon) új jogi fogalom történeti előzményeit, lehetséges funkcióit, és nemzetközi kitekintést ad a francia és a svájci gyakorlatra. Megismerhetjük a vagyonkezelés formáit és intézményeit a magyar magánjogban, illetve a bizalmi vagyonkezelést a magyar polgári jogban. Faludi Gábor tanulmánya szintén a bizalmi vagyonkezelést mutatja be - az iparjogban és a szerzői jogban; majd pedig - utolsó írásként - Darázs Lénárd tanulmánya olvasható: A bizalmi vagyonkezelés a fúziókontrolljogban címmel.
Amikor Magyarországon felmerült ezen intézmény megalkotásának létjogosultsága, sok tanulmány született a témában - ezen írások közül válogatta össze a szerkesztő a kötetbe bekerült nyolcat.
Ahogyan a szerkesztő fogalmazott előszavában:
"A tanulmányok közzétételét éppen azért tartottuk fontosnak, hogy az olvasó megismerhesse a jogi szabályozás alapjául szolgáló hátteret, s ennek alapján közelebb kerüljön az új jogintézménnyel kapcsolatban felmerülő jogértelmezési, jogalkalmazási problémák megoldásához."

- brie -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése