2017. április 24., hétfő

Edvi Illés Aladár (1858. január 6. – 1927. április 24.)

Forrás: antikvarium.hu
90 évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el Edvi Illés Aladár, gépészmérnök, oktatásszervező, egyetemi tanár. Figyelemmel kísérte az ipar egészére vonatkozó magyar és külföldi szakirodalmat. A technológián túl a vasipar történetét is tanulmányozta, ezzel korának egyik legjelentősebb kohászattörténeti szakértőjévé vált. Tanári tevékenysége alatt kiváló kohászati szakemberré képezte magát. Az iparoktatás egyik úttörője volt, aki munkásságával megteremtette a magyarországi ipari oktatás alapjait. Szakíróként is jelentős életművet hagyott maga után. Vizsgálódásainak spektruma igen széles volt: témái között szerepelt a gyártástechnológia, a kohászat, a gyártörténet és a hazai vasipar története. Munkáinak forrását személyes tapasztalatok, levéltári kutatások és statisztikai adatsorok képezték, amelyek feldolgozását példás szorgalommal és pontossággal végezte. 

Forrás: Derzsy Márk: Edvi Illés Aladár. In: Portrék a magyar statisztika és népességtudomány történetéből. Életrajzi lexikon a XVI. századtól napjainkig. Főszerk.: Rózsa Dávid. Budapest, 2014, KSH Könyvtár. 176-177. p.  

2 megjegyzés:

 1. Ezen kívül ez egyik legnagyobb magyar festő...
  Mindig álmélkodom, hogy a képzőművészettel foglalkozó oldalakon meg sem említik a tudósi létét, másutt meg, hogy festőművész volt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bocsánat, tévedtem. Itt az öregebb Edvi Illésről volt szó. A hibát részben ráhárítanám a Nemzeti sírkert oldalra, mely a festő Edvi Illés arcképét illesztette az idősebb életpályájához, s megkavart..

   Törlés