2017. július 18., kedd

1966 – Karlovy Vary filmfesztivál – Hideg napok


A Karlovy Vary filmfesztivál fődíját 1966-ban Kovács András Hideg napok című filmje kapta.

A Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál az egyik legidősebb filmfesztivál a világon. Közép-Európa egyetlen 'A' kategóriás nemzetközi filmfesztiválja az utóbbi években világszerte ismertségre tett szert és Európa egyik legjelentősebb filmfesztiváljává vált, amelyet általában minden év júniusában tartják Karlovy Varyban, Csehországban.


A Hideg napok Kovács András játékfilmje. A fekete-fehér film, amelyet 1966-ban mutattak be, Cseres Tibor regényének adaptációja. A film bemutatója idején intenzív érdeklődést keltett, ugyanis témája egy elhallgatott történelmi esemény, az újvidéki vérengzés volt. Bár a kibeszéletlen történelem szempontjából a film ma is fontos, filmművészeti szempontból maradandó a feldolgozásmódja is: hagyományos lineáris elbeszélésmód helyett a modernizmusban elterjedt időfelbontásos elbeszélést alkalmazva bontakozik ki a történet, ezáltal "helyezve át a hangsúlyt a puszta történelmi eseményről a mondhatóság, a múlttal való szembesülés morális kényszerére". A film története egy mondatban: a vérengzés négy résztvevője egy közös cellában várja a bíróság ítéletét, felidézik a hideg napokat, igazolnak és önigazolnak, mintegy önmaguk védőügyvédjei.

Gelencsér Gábor filmesztéta szerint a Hideg napok Fábri Zoltán Húsz óra című filmjével együtt "az új hullámos generáció alkotásai mellett a [magyar] modernizmus legfontosabb és legreprezentatívabb teljesítményei." (Gelencsér Gábor. Az eredendő máshol. Magyar filmes szólamok.. Gondolat Könyvkiadó, 37. p.)

Források:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karlovy_Vary-i_Nemzetk%C3%B6zi_Filmfesztiv%C3%A1l
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hideg_napok
http://port.hu/adatlap/film/tv/hideg-napok-hideg-napok/movie-3283
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kov%C3%A1cs_Andr%C3%A1s_(filmrendez%C5%91)

Könyvajánló a KSH Könyvtár magyar vonatkozású, filmes témájú könyveiből:
•    Furkó Zoltán (szerk.): Cseres Tibor és kora. Szenci Molnár Társaság, Budapest, 2005. 139 p.
•    Gelencsér Gábor: Forgatott könyvek. A magyar film és az irodalom kapcsolata 1945 és 1995 között. Kijárat Kiadó, Budapest, 2015. 564 p.
•    Gyürey Vera – Lencsó László – Veress József szerk.): A magyar filmtörténet képeskönyve. Osiris Kiadó, Budapest, 2007. 382 p.
•    Kelecsényi László: Álmodozók és megszállottak: bevezetés a magyar filmtörténetbe. L'Harmattan Kiadó – Zsigmond Király Főiskola, Budapest, 2010. 123 p.
•    Veress József: A magyar film története. Anno Kiadó, Budapest, 2006. 198 p.
•    Zalán Vince: Magyar filmrendezőportrék. Osiris Kiadó, Budapest, 2004. 357 p.

-brie- 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése