2017. július 31., hétfő

Könyvajánló a nyári zárásra

Közeledvén könyvtárunk nyári szünete, vagyis az augusztus közepi nyári zárás, a következő napokban minden alkalommal egy-egy kisebb csokornyi könyvet szeretnénk ajánlani Olvasóinknak.
Első alkalommal a kertészkedés és a sütés-főzés szerelmeseinek ajánlunk olvasmányokat. 

Mauro Fozari: A szobanövények ápolásának alapjai. Cser Kiadó, Budapest 2009. 88 p. 
A könyvtárban itt található. 

Ez a könyv azoknak jelent nagy segítséget, akik – hozzám hasonlóan – hiába tennének meg mindent egy-egy növényért, képesek még egy kaktuszt is meggyilkolni. Sajnos ez nálam megtörtént, és nem hiszi el senki, hogy nekem még ez is sikerült. Amikor belelapoztam ebbe a vékony könyvbe, felderültem: van még remény, hogy megmaradjon nálam egy növény. 

Remek nyelvezetű, áttekinthető, alapos munka a kötet; amely már a kezdetektől a segítségünkre van. Kezdve a növények kiválasztásával és elhelyezésével, a felmerülő esetleges problémákkal ebben az "együttélésben", végigkíséri az olvasót és reménykedő növénytulajdonost a növénytartás kérdésén. Olvasunk a víz és a növény kapcsolatáról, a megfelelő tápanyag-utánpótlásról, az ápolás szabályairól; de a szobanövények növényvédelméről is szerzünk információkat a kötetből. 

Ami külön tetszett, hogy a leggyakoribb szobanövényekről képes ismertetőt kapunk több mint 30 oldalon. 

Krusperné Bádonyi Tímea: Rétesmánia – A legjobbat nyújtjuk. Csipet Kiadó, [Budaörs] 2016. 103 p.
A könyvtárban itt található. 

Csukás István híres mesefigurája, Gombóc Artúr jutott eszembe, amikor az ajánlót kezdtem írni ehhez a könyvhöz. Hiszen milyen csokoládét is szeret Gombóc Artúr? 

A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét,a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét,a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon. 

Nos, valamiért van egy olyan érzésem, hogy vagyunk így néhányan a rétessel is (még ha nem is vagyunk Gombóc Artúrok), hiszen "ezer" fajtája létezik: van sós és van édes, van almás és van káposztás. Van túrós, de mákos is. És ekkor még nem is beszéltünk a sok különleges ízűről.

Krusperné Bádonyi Tímea ebben a kötetben arra tesz kísérletet, hogy bevezessen minket ebbe a világba – a rétesek világába – amelyet nagymamáink olyan kiválóan készítettek. Még mindig csodálom, ahogyan nagymamám olyan tehetséggel volt képes nyújtani a tésztát a réteshez, és egyetlen egy alkalommal sem szakadt el. 

A kísérletező kedvűeknek sem kell csalódniuk, ugyanis különlegességekkel is találkozhatnak itt, mint például a réteskosárka, a tejben sült rétes, a flódnitészta, a burek és mások. 

Megyeri Szabolcs – Liptai Zoltán: Zöldfűszerek a kertben és a konyhában. Cser Kiadó, Budapest 2015. 152 p. 
A könyvtárban itt található.

Zöldfűszerek A-tól Z-ig; a fűszernövény ültetésével, tartásával, gondozásával kapcsolatos információkkal és receptötletekkel, ami inspirálják az olvasót újabbak kereséséhez és kipróbálásához. Biztosan sokan jártunk már úgy, hogy megvettünk egy-egy cserepes fűszernövényt, és egyrészt csak néhány alapreceptet ismertünk, másrészt a növény tönkrement, hiszen nem ismertük az igényeit. Ez a könyv segítséget nyújt mind a két probléma megoldásában. 

Kádas Lajos: 60 világhíres ember, 60 világhíres étel. Kossuth Kiadó, Budapest 2012. 126 p. 
A könyvtárban itt található.

Akiket érdekel ismert emberek élete, és szeret főzni, azoknak ajánlom a 60 világhíres ember, 60 világhíres étel című könyvet. Ahogy a bevezető is írja, rendhagyó gasztronómiai utazás lesz ez. Híres emberekről elnevezett ételek kapcsán a névadók és a névadás körülményeinek nyomába ered a könyv, és a receptek mellett a „névadó” hírességek hangulatos életútjába is betekintést nyújt. 

Jó olvasást és jó főzést kívánok!

-brie-  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése