2017. augusztus 29., kedd

A magyar fotográfia ünnepe

A magyar fotográfia napját ünneplik országszerte augusztus 29-én, ehhez csatlakozunk mi is blogbejegyzésünkkel. 

A világ fejlődését alapvetően meghatározó találmány hírét először 1839. január 7-én hozták nyilvánosságra. „(…) Közel egy év telt el, amíg a pesti közönség láthatott valódi fény-képeket (fém-képeket) – dagerrotípiákat – a Pesti műkiállításon, 1840 júliusában. ” 1840. augusztus 29-én a Magyar Tudós Társaság ülésén az eredetileg bölcsészdoktor matematikus, fizikus és földrajztudós Vállas Antal bemutatót tartott arról: "miként lehet a fénysugarak segítségével maradandó képet alkotni egy ezüstözött rézlemezre, amelyet megvilágítás előtt fényérzékennyé tettek." 

A fényképezés, a valóság minél pontosabb rögzítésének igénye vitte a fényképezés művészetét előbbre. Louis Daguerre és Nicéphore Niépce által kifejlesztett találmányt a francia kormány megvásárolta, majd „a felfedezést 1839. augusztus 19-én a világnak ajándékozták, hogy bárki szabadon foglalkozhasson a fényképezéssel. Ez a nap egyben a fotográfia megszületésének napja is.” A következő évtizedekben rohamosan fejlődött a fotográfiák készítésének találmánya: 1861-ben James Clerk Maxwell bemutatta az első színes fotót, és William Fox Talbot megalapozta „a mai, a sokszorosíthatóságot biztosító negatív-pozitív eljárás”-t. 

Néhány a sok világhírű magyar (vagy magyar származású) fotográfusok közül: Robert Capa, André Kertész, Moholy Nagy László, Korniss Péter, Brassaï (Halász Gyula), Hoffmann Dezső, Stefan Lorant, Petzval József. 

Források:

Szeptember 4–től várjuk ismét olvasóinkat könyvtárunkban, ahol fotózással, a fotóművészet mestereivel kapcsolatos könyveket is találnak.

– brie –

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése