2017. augusztus 6., vasárnap

Andy Warhol (1928. augusztus 6. – 1987. február 22.)

1928. augusztus 6-án született Andy Warhol lemkó-magyar származású amerikai képzőművész, festő és avantgarde filmkészítő.

Andy Warhol az amerikai popkultúra egyik legnagyobb alakja 1928. augusztus 6-án Andrew Warhola néven született Pittsburghben, és 1987. február 22-én hunyt el New Yorkban. Szülei ruszinokhoz tartozó lemkók, 1909-ben házasodtak össze, a magyarországi Mezőlaborcból (ma: Kelet-Szlovákia) vándoroltak ki Amerikába. Két idősebb testvére volt, Paul és John. László Károly egy filminterjúban megemlítette, hogy Warhol édesanyjával magyar-ruszin keveréknyelven beszélt. Warhol 1934-ben kezdte el az általános iskolát. Tehetséges gyerek volt, de a vitustánc nevű betegség miatt fiatalkorában jó időre ágyhoz volt kötve. 1942-ben apja meghalt. Az utolsó kívánsága az volt, hogy a család megtakarított pénzét Andrew tanulmányaira fordítsák. Kívánsága teljesült, Andy beiratkozott a Carnegie Institute of Technology-ba, és arról álmodozott, hogy reklámgrafikus lesz.


Miután diplomát szerzett, 1949-ben New Yorkba költözöt. Egyik ismerősével, Philip Pearlsteinnel közösen bérelt egy lakást, majd egy kommunában élt. Ez az időszak az absztrakt művészet alkonya volt. Warhola ekkor még csak cipőreklámokat rajzolt, áruházi kirakatokat rendezett, és lapoknak dolgozott. Miután New Yorkba érkezett, nevét Warholáról Andy Warholra változtatta. Első önálló kiállítása 1952-ben volt az Hugo Gallery-ben. 1957-re elég ismert reklámszakember lett ahhoz, hogy neki adják az Art Directors' Club Medalt. Andy munkássága során tökéletesen elsajátította a mechanikus reprodukció eljárásának fortélyait, és maga is kidolgozott saját technikákat. Az 1950-es évek végén már rendszeresen kiállított.

1960-ban újságokból és képregényekből készített festménysorozatot. E munkái kirakatdekorációként jelentek meg az 57. utcai Bonwit Teller áruházban 1961 áprilisában, de egyetlen nagy múltú galéria sem fogadta be. Warhol az egyik barátja tanácsára elkészítette első dollárbankókat és Campbell-féle leveskonzerveket ábrázoló festményeit. Majd Marilyn Monroe eredeti fényképek alapján alkotott portréi következtek. A Campbell-féle leveskonzerveket 1962-ben állították ki Los Angelesben, ősszel pedig a New York-i Stable Galériában nyílt nagy sikerű tárlata. A Keleti 47. utcában The Factory (Gyár) néven új műtermet nyitott, és barátai segítségével már tömegesen állította elő selyemszitanyomatos képeit. Ez a Gyár fénykora: "Ezüstgyárnak" nevezték, mert a fal alufóliával volt borítva.

 1963-ban filmezni kezdett. 1968 júniusában Andy Warholra rálőtt egy labilis idegzetű fiatal nő, aki Warhol Biciklisfiú című filmjében szerepelt. Warhol életveszélyes állapotba került, az orvosok 50% esélyt adtak neki a túlélésre, de szerencséjére felépült. 1981-ben szerepelt a londoni Royal Academy által Új szellemiség a festészetben címmel megrendezett kiállításon.

Közös tárlata nyílt Le Roi Neiman-nel és a fiatal graffitifestővel, Jean-Michel Basquiat-tal. Mikor először találkoztak, Warhol elfutott, félt a feketéktől, de később jó barátságban lettek. Warhol 1987-ben, 59 évesen halt meg egy epehólyagműtét utáni komplikációban a New York-i közkórházban.


Forrás:
Andy Warhol - Wikipedia
Warhol filmjeiről és művészetéről
Érdekességek Andy Warholról

Könyvajánló a KSH Könyvtár állományában lévő könyvekből:
•  Gerlings, Charlotte: 100 híres festőművész: kalandozás a képek világában Fra Angelicótól Andy Warholig. Aquila Kiadó, Debrecen 2006. 208 p.
•  Hattinger Gábor (szerk.): Ég és Föld között: tisztelet Andy Warholnak. Etnikum Kiadó, Budapest 1997. 240 p.
•  Honnef, Klaus: Andy Warhol, 1928-1987: tucatáruból műalkotás. Vince Kiadó, Budapest 2007. 95 p.
•  Shanes, Eric: Andy Warhol élete és művészete. GABO Kiadó, Budapest 2007. 159 p.
•  Warhol, Andy: Andy Warhol filozófiája: A-tól B-ig és vissza. Konkrét Könyvek Kiadó, Budapest 2004. 255 p.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése