2017. augusztus 7., hétfő

Sportolásra fel!

Bár a legnagyobb meleg nem feltétlenül, de az biztos, hogy a napos, kellemes idő kedvez a sportolásnak. Érdemes elkezdeni, kipróbálni magunkat, melyik mozgásforma áll hozzánk a legközelebb. Ehhez a választáshoz próbálunk segítséget nyújtani a könyvtári állomány néhány darabjának ajánlásával.

Hand Eiber: Horgászkönyv – Kezdőknek, haladóknak. Saxum Kiadó, Budapest 2014. 108 p.
A könyvtárban itt található.

A három fő részre osztott könyv egyszerűen és áttekinthetően magyarázza el a horgászat alapjait, hogy még az is segítséget kaphasson belőle, aki most kezd ismerkedni ezzel a sporttal. Habár könyvből ezt a műfajt nem lehet megtanulni, mégis segít a legfontosabb ismeretek megszerzésében – kiegészítve a személyes oktatást. Érdekesnek találtam a kötetben, hogy a legismertebb békés és ragadozó halakat is bemutatja, rövid leírást adva róluk; illetve segítséget ad még a megfelelő horgászhely kiválasztásában is. Laikusoknak, és horgászni nem szándékozónak is érdekes olvasmány lehet, mert valamiféle alapismeret kaphatunk általa, és nem leszünk elveszettek, ha meglepetésszerűen meghívást kapnánk egy kis pecázásra. Az olvasás élményét sok színes fotó, magyarázó ábra növeli.

Edward Pickering: Biciklizés kezdőknek. Kossuth Kiadó, [Budapest], 2013. 96 p.
A könyvtárban itt található.

A könyv hangsúlyt fektet rá, hogy minden lényeges tudnivalót megosszon (sok-sok fotóval) az olvasóval, aki éppen most szeretne kerékpárt vásárolni, de azokkal is, akik kicsit magasabb szinten űzik ezt a sportot, így a hegyikerékpározástól a túrázásig – bármilyen érdeklődéssel – hasznos lehet belelapozni. A kerékpár és a kerékpársport történetével foglalkozik az első fejezet, majd külön fejezetekben taglalja a szabadidős biciklizést és a túrakerékpározást. A szerző fontosnak tartja, hogy ne csak magáról bringázásról írjon, hanem a biztonságról, az öltözködésről, a felszerelésről is; de a karbantartás és a javítás is szerepel könyvében.

Glen Thurgood – Gareth Sapstead – Chris Stankiewicz: Futás: a kocogástól a maratonira való felkészülésig. GABO Kiadó, Budapest 2014. 192 p.
A könyvtárban itt található.

„Miért fussak? Talán ön is ezt kérdezi magától. A futók túl gyakran hatalmas lelkesedéssel vetik bele magukat a futásba, és teljes erőből futnak, szükségtelen szenvedésnek téve ki magukat, és végül többet ártanak, mint használnak vele. Ennek azonban egyáltalán nem kell így történnie, és ez a könyv megmutatja, miért és hogyan lehet másképp csinálni.”
Alapos és informatív könyv, ahol az egyes fejezetek különböző területeket fednek le, és információt nyújtanak a futással most ismerkedő, illetve az ismereteiket bővíteni szándékozó haladó futók számára is. Az első fejezetekben a szerzők bemutatják az izmokat és a futóteljesítmény szempontjából fontos mozgatórendszert, majd felkészít a futásra, és végigvezet az edzésmunka elkezdésétől a fejlesztésen át egészen a legjobb teljesítmény eléréséig. Hasznos tanácsokat és segítséget nyújt a versenyzés és a regeneráció terén is.

És ha futás, akkor Murakami Haruki könyve, a Miről beszélek, amikor futásról beszélek? – „kötelező olvasmány” a téma iránt érdeklődőknek. Az Európában és az Egyesült Államokban is méltán népszerű – a mágikus realizmust előszeretettel használó – japán szépíró és egyetemi tanár ezúttal a zenerajongás mellett másik kedvenc időtöltéséről, a futásról ír inspiráló sorokat ebben a rövid, de igen hasznos kötetében.

Murakami Haruki: Miről beszélek, amikor futásról beszélek?
Geopen Könyvkiadó, Budapest 2015. 166 p.
A könyvtárban itt található.

Ma utolsóként pedig Usain Bolt önéletrajzát szeretném az olvasók figyelmében ajánlani.
Usain Bolt – Matt Allen: A szélnél is sebesebben – önéletrajz. Akadémiai Kiadó, Budapest 2014. 314 p. A könyvtárban itt található.


Usain Bolt 1986. augusztus 21-én született olimpiai és világbajnok jamaicai atléta, rövidtávfutó, a 100 és a 200 méteres síkfutás világcsúcstartója életéről szól A szélnél is sebesebben című önéletrajz, amelyet a sportoló Matt Allen közreműködésével írt. Bolt 2017. július 21-én először futott 10 másodpercen belül idén, 9. 95-tel nyerte a monacói Gyémánt Liga száz méterét; az augusztus eleji világbajnokságon versenyez utoljára.

Nyárideji sportolásnál ne felejtsenek elegendő folyadékot bevinni! Jó olvasást kívánok!– brie –

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése