2017. augusztus 5., szombat

Életmóddal kapcsolatos hétvégi könyvajánlónk

A gluténérzékenység (cöliákia) az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség. Kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amit az ember normálisan az étkezései során fogyaszt el. A lisztérzékenység leggyakoribb formájában glutén fogyasztása hatására jellegzetesen sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami emésztőrendszeri panaszokat és súlyos tápanyag-felszívódási zavarokat okoz. Kezelése gluténmentes diétával lehetséges, de gyógyítani egyelőre nem tudjuk. A diétát egész életen át kell tartani.

A tejcukrot a szervezet egy enzim hiánya miatt nem tudja lebontani.  Ennek néhány esetben az lehet a következménye, hogy allergiás tünetek alakulnak ki. A tej elfogyasztása után azonnal vagy néhány órán belül jelentkeznek. Ezek bizony rendkívül súlyosak, és még a kicsi életét is veszélyeztethetik. Hányással, hasmenéssel, bőrkiütéssel járnak. A másik változata késői tünetek néven ismert. Ez a tej elfogyasztása után sokkal később, napokkal vagy hetekkel jelentkezik. Gyakran jár hasfájással, az illető nyugtalan, fáradékony, és ilyenkor is megjelenhetnek a bőrkiütések. Hogy az említett tünetek valóban a tej miatt jelentkeztek-e, azt úgy tudjuk eldönteni, ha megvonjuk az étrendjéből a tejet, ilyenkor a tünetek is megszűnnek.

Ha nem kezeltetjük a liszt- és a tejcukor-érzékenységünket, és nem fordulunk időben orvoshoz, annak súlyos következményei is lehetnek, hiszen a tápanyagok nem tudnak rendesen felszívódni a szervezetben.

A Candida albicans a meglehetősen gyakori Candida sarjadzógombák osztályának leggyakoribb faja, egy teljesen ártalmatlan emésztőgomba, mely a legtöbb ember bélrendszerében megtalálható. Az egészséges szervezetben ez a gomba kifejezetten hasznos, ugyanis jótékonyan közrejátszik az emésztési folyamatokban. Bizonyos körülmények között (például ha védekezőképességünk valamilyen oknál fogva meggyengül) a Candida túlszaporodhat, és a legkülönbözőbb akut és krónikus tüneteket mutatva betegségeket okozhat. A candidát tipikus civilizációs betegségnek is nevezhetjük, mert általában a modern világra jellemző felgyorsult életmód egyik következményeként szaporodik el a gomba a szervezetben.

 A Candida-fertőzés kezelése meglehetősen összetett folyamat, eltarthat akár 3-6 hónapig is. Alapvető, hogy a gombák ne kapjanak a fejlődésükhöz szükséges tápanyagokat, vagyis a továbbiakban „ne a gombákat etessük”. Szigorúan kerülni kell a finomított cukrokat, a csokoládékat, (ideértve a mogyorókrémeket is), a cukrozott üdítőitalokat, szörpöket; az élesztővel készült élelmiszereket; az erjedt, illetve erjedéssel készült termékeket (például: ecet, ecetes élelmiszerek), a penészgombás termékeket (a sajtok közül jó néhány), és minden olyan élelmiszert, mely megterhelheti a szervezetet és az immunrendszert. Ezzel párhuzamosan különböző gombaölő szerekkel visszaszoríthatjuk a gombát, majd amikor ez sikeresnek mondható, következhet a megfelelő bélflóra kialakítása, amit lakto-/bifidobacillusok bevitele segíthet elő. Természetesen a gyógyulási folyamat egésze alatt ügyelni kell az immunrendszer folyamatos erősítésére is.

Források:

Dario Dondi (szerk.): Gluténmentes konyha olasz módra - receptgyűjtemény gluténérzékenyeknek. Sziget Könyvkiadó, [Budapest], 2014. 123 p.
A könyvtárban itt található.

Amiért ajánlani tudom ezt a könyvet, az az, hogy nem egyszerűen receptek gyűjteménye. Az első néhány oldalon tájékozódhatunk a gluténérzékenységről, majd megismerkedhetünk a fogyasztható és kerülendő alapanyagokról. Úgy hiszem, azoknak, akik most szembesültek ezzel a betegséggel, ez is rendkívül fontos információ. A receptek nagy része könnyen elkészíthető, és habár vannak benne különlegességek, de alapvetően nem polipra, articsókára és társaira épít. A recepteket csoportosítva találjuk meg: vannak itt reggelik, előételek, levesek, tészták, főételek, köretek és édességek egyaránt.

[Kim McCosker, Rachael Bermingham]: 4 hozzávaló: gluténmentes ételek. Jaffa Kiadó, Budapest 2012. 236 p.
A könyvtárban itt található.


Magyarországon sajnos egyre növekszik azoknak a száma, akik – szükségből – át kell térjenek a gluténmentes táplálkozásra. Nekik nyújt segítséget ez a könyv. Ami pedig különlegessé teszi: nem találkozunk benne túlbonyolított, „ezer” hozzávalóból álló receptekkel, hanem bárki számára könnyen elkészíthető fogásokat kínál. 
Ezeken a gluténérzékenyeknek szánt könyveken kívül szeretnénk bemutatni még két kiadványt: az első a Candida-betegségben szenvedőknek, második pedig tejcukorérzékenyeknek lehet hasznos segítség diétájuk kialakításában.

Tóth Gábor: Allergia- és Candida-kalauz. Pilis-Vet Életmód Könyvkiadó Bt., Pilisvörösvár 2011. 288 p.
A könyvtárban itt található.
Gyurcsáné Kondrát Ilona – Hídvégi Edit – Borbás Judit: Tejcukorérzékenyek nagy diétáskönyve – laktózmentes receptekkel és tanácsokkal fruktózérzékenyeknek. SpringMed Kiadó, Budapest 2012. 230 p.
A könyvtárban itt található.


-brie-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése