2017. augusztus 2., szerda

Gyermekkönyvek a nyári szünidőre

Csukás István: Nyár a szigeten. Könyvmolyképző Kiadó, Szeged 2005. 241 p.
A könyvtárban itt található.  

Gyerekkorom egyik legkedvesebb sorozata, a Le a cipővel! eredeti, könyvváltozata ez a regény. Ez a könyv alapvetően kiskamaszoknak szól, így érthető, hogy az átlagosnál nagyobb betűmérettel és sortávolsággal íródott, de ennek én is örültem, hiszen könnyebben lehet olvasni, nem fárasztotta annyira a szemet. A történet olvastatja magát, akár egyetlen nap alatt is „fel lehet falni” a könyvet. A filmsorozathoz képest más a könyv vonalvezetése, így aki azon nőtt fel, hiányérzete lesz, de ez cseppet sem vesz el az élvezeti értékből. Remek kis regény, élvezetes és kalandos, isteni lehet egy hetet így eltölteni a Duna-parton, a természetben. Igazi nyári olvasmány.


Robert Pavanello: A trollok ébredése. Alexandra, Pécs 2016. 92 p.
A könyvtárban itt található.  

Júliusban éppen azon gondolkodtam, milyen könyveket is ajánlhatnék a könyvtár blog olvasóinak, amikor kezembe került a Bat Pat sorozat 9. része, A trollok ébredése. Kíváncsivá tett a színvonalas kiadás és az érdekes fülszöveg. Nagyon jól szórakoztam olvasás közben, igazi kikapcsolódás volt a könyv. A történet izgalmas utazással kezdődik, hiszen nyaralni mennek Silverék; de egy váratlan fordulat miatt a család kénytelen megszállni a barátságos Larsson családnál. Bat Pat, a kisdenevér – aki a Silver család tagjaként ide is velük tart – meséli el az eseményeket igazán jó stílusban, humorosan. Jó szívvel tudom ajánlani a kötetet azoknak a gyerekeknek, akik szeretik a kicsit kalandosabb történeteket. 
 
A a sorozat többi része:
1. Roberto Pavanello: Bat Pat – A temető kincse
2. Roberto Pavanello: Bat Pat – Éjféli boszorkányok
3. Roberto Pavanello: Bat Pat – Tutanhamon nagymamája
4. Roberto Pavanello: Bat Pat – Aranyfog, a kalóz
5. Roberto Pavanello: Bat Pat – A csatorna szörnye
6. Roberto Pavanello: Bat Pat – A táncos lábú vámpír
7. Roberto Pavanello: Bat Pat – Penész doktor kísértete
8. Roberto Pavanello: Bat Pat – A fázós mamut

Udo Weigelt – Joelle Tourlonia: Mia és a macskamedve. Manó Könyvek Kiadó Kft., Budapest 2017. 66 p.
A könyvtárban itt található.  

Szerencsére talán már vége van annak a páréves időszaknak, amikor sokszor borzasztó illusztrációkkal kerültek ki könyvek egy-egy kiadótól. A kiváló illusztrációra és színvonalas szövegre ez a könyv az egyik jó példa. A történet is bájos: egy család elköltözik egy másik városba, és Mia elveszíti a kavarodásban a nyusziját, Nyuszkót, aki nélkül nem tud elaludni. Aztán az első éjszaka vendég érkezik a szobájába, Carlo személyében. A történet pedig itt kezdődik el igazán. Az illusztrációk színvilága kellemes, a rajzok finomak; tökéletesen kiegészítik a szöveget. A betűméret ideális, ahogyan megfelelő a sortávolság is egy kezdő olvasó kisgyerek számára; nincs egy-egy oldal telezsúfolva sem rajzzal, sem a mondatokkal – ideális az egyensúly a kettő között.


Pék Rea – Ilyés Juli: A Kékmandulafa erdő hősei.
Naphely Könyvkiadó, Budapest 2015. 29 p.
A könyvtárban itt található. 

Ha valahol tökéletesen illik az illusztráció a történethez, akkor ez az a könyv! Légies, könnyed, mint ahogyan Kokkinella vagy Otisz repül a levegőben. Gyönyörű ez a 29 oldalon vezetik át a olvasót a szerzők. A történet? Szomorúan indul, de szerencsére jó a befejezés. Ebben a mesében azonban jóra fordulnak a dolgok.


Alex T. Smith: Claude nyaral. Manó Könyvek Kiadó Kft., Budapest 2011. 95 p.
A könyvtárban itt található.

Nemrég ismertették meg velem ezt a sorozatot, és habár az első részt is elhoztam a könyvtárból, a nyár tiszteletére ezzel a nyaralós kötettel kezdtem az olvasást. Annyira tetszett, hogy elmondani alig tudom! Az illusztrációk remekül illenek a szöveghez, a kettő együtt adja ezt az olvasási élményt. Zseniális a történet is: ilyen kalandos nyaralása nemhogy kutyának nem volt még, de szerintem embernek sem igen! Volt itt minden: cápatámadás, ingyen fagylalt, kalózok és kincskeresés; és aztán szegény gazdi nem érti, miért olyan koszos a lakás, amikor hazaér a munkából. :-)

-brie-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése