2017. augusztus 28., hétfő

Kollégánk látogatást tett a Goldberger Textilipari Gyűjteményben

A gyűjtemény története az 1950-es évekre nyúlik vissza. 1954-ben törvényerejű rendelet jelent meg a műszaki emlékek megőrzéséről, védelméről, amelynek hatására egyes iparágak – köztük a textilipar is – megkezdték saját múzeumuk, egyes gyárak pedig saját múltjukat őrző gyűjtemények létrehozását. Így jött létre a Posta, a Bányászati, a Kohászai és a Vegyészeti Múzeum is.

A magyar textil- és ruhaipar történetét bemutató gyűjtemény létrehozatala az 1960-as évek elején fogalmazódott meg. A gyűjtés kétirányú volt: egyrészt a termelőeszközök, berendezések, másrészt a textil- és ruhaipar fejlődését, történetét reprezentáló archív anyagok felkutatását célozták. A gyűjtés végső célja a Textil- és Ruhaipari Múzeum létrehozása volt, ahol az ideiglenesen gyárakban és iskolákban tárolt tárgyi- és dokumentumanyag végleges elhelyezése és bemutatása megvalósulhatott. A múzeum otthonaként először az óbudai Zichy-kastély került szóba, de az elképzelés az épület tagoltsága miatt nem valósult meg.

Több lehetséges helyszín és konkrét megvalósítás után 1991-ben eladták a múzeum épületet. A újraindítás érdekében 1992-ben létrehozták a Textilmúzeum Alapítványt, amelynek 11 tagú kuratóriuma megszerezte az óbudai Goldberger gyár műemlék épületeit a Textil- és Ruhaipari Múzeum új otthonának, amely 1999-ben nyílt meg a nagyközönség előtt négy állandó kiállítási egységgel és az évek során több időszaki kiállítást rendezve.


A fenntartó kellő anyagi háttér hiányában 2011 novemberében az addig mostoha körülmények között működő múzeum épületét és műtárgyállományát felajánlotta a III. kerületi önkormányzatnak, amely felvállalta a gyűjtemény társadalom szolgálatába állításával járó feladatok ellátását és ehhez a megfelelő anyagi háttér biztosítását. Így jött létre 2012. január 1-jén a Goldberger Textilipari Gyűjtemény, amely az Óbudai Múzeum külön intézményi egységeként a korábbi Textilmúzeum felújított épületében kapott helyet több teremnyi állandó kiállítóhellyel, rendezvényteremmel és raktárakkal. A Goldberger család és az általuk alapított gyár történetét bemutató „A Goldberger…” című állandó kiállítás 2013 szeptembere óta látogatható.

A Goldberger Textilipari Gyűjtemény műtárgyállománya a volt Textilmúzeum gyűjteményén alapszik. A korábbi intézmény országos gyűjtőköréből adódóan a gyűjteményben az egész ország területéről találhatóak textilipar-történeti tárgyak. A fővárosi gyárak mellett soproni és szegedi textilgyárakból; bácsalmási, székesfehérvári és győri kékfestőműhelyekből, valamint szombathelyi és kőszegi lakástextil vállalatoktól is kerültek a gyűjteménybe textilipar-történeti relikviák. A gyűjtőterülethez hasonlóan a tárgytípusok is széles spektrumon mozognak. A gyűjteményben a gyári textiltermékektől és mintakönyvektől a konfekcionált textilruházatokon és kiegészítőkön át a textiliparban használatos műszaki és technológiai eszközökig sokféle tárgy megtalálható.

Az Óbudai Múzeum–Goldberger Textilipari Gyűjteménye új állandó kiállításával méltó emléket kíván állítani az 1784-ben, Goldberger Ferenc által alapított, és több mint 200 éven át fennállt textilgyár történetének. A kiállításnak kettős küldetése van: Egyrészt, öt nagy egységre bontva mutatja be azt a folyamatot, amely során a néhány fős manufaktúraként induló kékfestőműhely – a család egymást követő generációinak modernizálása következtében – világhírű vállalattá fejlődött. Ezzel nem csak Óbuda életére volt nagy hatással, hanem meghatározó szereplőjévé vált a korabeli magyar gazdaságnak, Majd választ kaphatunk arra, hogy miként létezett a szocialista gazdaságpolitika korszakában, illetve mi vezetett a megszűnéséhez. Másrészt a kiállítás arra is törekszik, hogy a gyár fejlődésének bemutatása közben – számos interaktív elem segítségével – érthetővé tegye a textilnyomás technológiáját.

A gyűjteményt kiváló megközelíthetősége és interaktivitása miatt is ajánlom nemcsak a felnőtt látogatóknak, de olyan családoknak is, ahol kicsit már nagyobb a gyermek: lehet nyomdázni a kék kékfestő minták alapján készített nyomdákkal, interaktív módon lehet modellek ruháit színezni, és sok más érdekesség is várja a látogatókat. A múzeum alkalmazottai kedvesek és segítőkészek, a látogatás végén van mód szuvenírek vásárlására is (hűtőmágnes, könyvjelző, kulcstartó, stb.). Minőségi élményben lesz rész mindenkinek, aki elmegy a gyűjteménybe.

Források:
GOLDBERGER Textilipari Gyűjtemény
Goldberger Leó
Goldberger gyár Óbudán
Ha a világban létezik magasság és mélység, akkor ez az ember mindkettőt megjárta. Bele is halt. – (Életmesék XXIX.)
A Goldberger-ház
Magyarország egyik leggazdagabb emberének gyára volt, aki végül éhen halt
A gyár volt az élete – Goldberger Leó
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése