2017. augusztus 9., szerda

Olvasás és kézműveskedés kéz a kézben

Ma nemcsak olvasásra, hanem kézműveskedésre is hívjuk játékos kedvű gyerek- és felnőtt olvasóinkat.

Hohol Ancsa, Boris Juli: Terka a piacon. Móra Kiadó, Budapest 2015. 28 p. 
A könyvtárban itt található.

A címet először teljesen félreolvastam, ami így, félreolvasva nem tűnt egy gyerekkönyv címének, tehát azonnal gyanút fogtam, és egy újból olvasás fényt derített rá, hova is megy a történetben valójában Terka, a négyéves, szőke kislány, aki nem szívesen eszik, soványka (amit az illusztrációban kihangsúlyoz a testéhez képest óriásira rajzolt feje is). A kislány az édesanyjával elmegy Karcsi bácsi zöldséges standjához, mivel a zöldséget szereti a legkevésbé (legjobban az édességet szereti, azt bármikor képes enni). Karcsi bácsi bemutatja a zöldségeket a kislánynak, akinek a második piacnapon még izgalmas kalandja is lesz – igazi szabadítóakció! Az pedig, hogy a végén megszereti-e a zöldségeket, maradjon az én titkom, olvassák el a könyvet. :-)

Hedry Mária: A 99 pöttyös kék labda kalandjai. Napkút Kiadó, Budapest 2012. 82 p.
A könyvtárban itt található.

„- Ne menj el, Labda Lali, ne haragudj, többet nem zárlak be! Gyere vissza!
- Sajnálom, Lili, igazán én is nagyon sajnálom. Szerettem volna a játszótársad lenni, de te csak a magad kedvére akartál játszani, úgy, ahogy az neked tetszik. Akkor pedig nem lehetek a játszópajtásod. Én labda vagyok, és csak akkor vagyok boldog, ha ugrálhatok. Így ni, látod? Azzal átugrott a bárányfelhőről egy nagyobb vízilófelhő orrára. Lili odalenn nagyon sírt. Megértette, hogy mindenkit úgy kell szeretni, ahogyan annak jó. nem sajátíthatja ki a maga kedvére. Siratta a labdát, mert igazán szerette.”

Így kezdődik a mesében Labda Lali utazása, először a felhőre, majd onnan az erdőbe és tovább. A történet nemcsak kalandokat, de tanulságokat is ígér olvasóinak; és mivel a kalandok és a tanulság egyensúlyban van, senki nem fogja megunni a könyvet a felénél.

María Maneru: A Nílus kincse. Napraforgó Könyvkiadó, Budapest 2017. 141 p.
A könyvtárban itt található.

Örülök, hogy a kezembe akadt ez a könyv, még ha a Mindentudók Klubjá-nak negyedik kötete is, de majd megkeresem az elsőt, hogy megtudjam (hátha megtudom), hogyan alakult ki a klub. Mozgalmas történet: így lesz egy nílusi hajóútból egy palackban talált régi térkép segítségével kalandos kincskeresés. :-) Petra, a legkisebb gyerek volt talán a legaranyosabb, de az egész család kedvenc lett.  Tetszett a történetben, hogy nemcsak élményeket akar nyújtani a gyerekeknek, hanem sok-sok tudást is átad, így észrevétlenül tanul az olvasó az ókori Egyiptomról.  A legfontosabbakat a könyv végén egy kis enciklopédiában összegezte Maria Manero. A könyv egész kivitele szimpatikus, és megragadja az embert szemét. Kellemes az összhang a kinézet minden szempontjából: betűk, illusztrációk, papírtípus és -vastagság. A borítót is megszerettem.  Az egész igazi, színvonalas, sok-sok évig értékálló gyerekkönyv úgy, ahogy van.

A sorozat darabjai:
1. Maria Mañeru: Tutankhamon átka
2. Maria Mañeru: A torinói királypapirusz rejtélye
3. Maria Mañeru: A szfinx titka
4. Maria Mañeru: A Nílus kincse
5. Maria Mañeru: A sivatagi expedíció
6. Maria Mañeru: Kaland a Louvre-ban


Kézműveskedéshez pedig az alábbi könyveket ajánljuk Önöknek:


Moira Neal: Az üvegfestés titkai – [22 eredeti és ötletes tárgy készítése lépésről lépésre]. Aréna 2000 Kiadó, Budapest 2004. 127 p.
A könyvtárban itt található.


Jean Power: Gyöngyfűzés – 300 ötlet, műhelytitok, technika. Kossuth Kiadó, Budapest 2014. 159 p.
A könyvtárban itt található.
Jó olvasást!

– brie –

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése