2017. augusztus 17., csütörtök

Ismét Mesterségek Ünnepe a budai Várban

Amíg könyvtárunk zárva tart, ebben a három hétben igyekszünk programajánlókkal segíteni a kellemes időtöltést. Először a Mesterségek Ünnepére hívjuk fel a figyelmet, amely augusztus 17-20. között kerül megrendezésre a budai Várban.
Az idei évben a kiemelt téma a hímzés lesz: „A Mesterségek Ünnepe hímző műhelyeiben tájegységenként mutatják be azt a sokszínűséget, amit a népi és úri hímzésben alapanyag, motívumkincs és öltéstechnika tekintetében tapasztalhatunk. Hímzésekkel az átlagnál ünnepélyesebb darabokat látták el, éppen ezért nagy szerepe volt elsősorban is a népviselet különböző darabjain, párnavégeken, kendőkön, takarókon, abroszokon, de hímezték az egyházi szertartások kellékeit is. Program helyszíne: Savoyai Terasz; hímzőpont.” A programokat a honlapon részletesen is megtekinthetik.

A díszvendég Mongólia az Oroszlános Udvarban mutatkozik be a látogatóknak. Ahogy a szervezők írják: „Az idén olyan kézművesek látogatnak hazánkba, akik magas szinten művelik e mesterségeket legyen szó nemezelésről, textilről, ruhákról, vagy akár  fémművességről. Ellátogatnak hozzánk mongol íjkészítők is, akik ma is hagyományos eljárással készítik e korábban a nomád harcmodor jelképének tekinthető fegyvereket. Ezek mai felhasználása már jóval békésebb célokat szolgál, az íjak megrendelői a nagy mongol nemzeti ünnepen a Nádomon induló íjászok, ritkábban olyanok, akik egy ilyen mongol íj birtoklásával akarnak adózni nemzeti hagyományaiknak. A mongol íjkészítés technológiája nem sokat változott az évszázadok során, de az íjak formája, a felhasznált anyagok területenként eltérhetnek. A Mesterségek Ünnepén láthatunk majd urjanhaj, burját és mongol íjakat is. Készítőjük bemutatja a technológiát, az íjkészítés egyes fázisait, a felhasznált anyagokat.”A kézműves vásáron kívül gyermekprogramok, kipróbálható játékok színesítik a Mesterségek Ünnepén eltöltött időt, illetve különböző színpadi produkciók is várják a belépőket. Érdemes akár (majdnem) egész napra tervezni a látogatást, ugyanis a karszalaggal ingyenesen lehet meglátogatni a Budapesti Történeti Múzeumot, illetve kombinált jegy megvásárlásával a Magyar Nemzeti Galéria állandó és időszaki kiállításai is megtekinthetőek.

Szeptember 4-étől pedig várjuk Önöket ismét könyvtárunkban, hogy akár Mongóliával, akár különböző hímzésekkel kapcsolatban keressenek nálunk könyveket.– brie –

Fotók forrása: 2013 - brie

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése