2017. augusztus 21., hétfő

Ma 87 éves Sajdik Ferenc grafikusművész

1930. augusztus 21-én született Neuenhagen bei Berlin-ben Sajdik Ferenc magyar grafikus, karikaturista, rajzfilmrendező.

Gyermekkora kalandosan telt; különböző országokban töltötte éveit, többek között Németországban, Görögországban. Nyomdásznak készült, és egy alkalommal, amikor egy karikatúra kliséjét maratta; rádöbbent, hogy az ő pályája a karikatúra lesz. 1955-ben a Rádió- és Televízió Újság tördelője és rajzolója lett, és hamar közölni kezdte karikatúráit a Ludas Matyi, majd 1965-ben belső munkatársa lett a szatirikus hetilapnak. Harminc évig hétről hétre ontotta rajzait.

1990 után a Ludas Matyi napjai meg lettek számlálva. Sajdik karikatúrái még hosszú évekig megjelentek számos magazinban és napilapban, de mindinkább a rajzfilm került munkásságának középpontjába. Híres és máig igen népszerű rajzfilmsorozatai: A nagy ho-ho-horgász és a Pom Pom meséi (Csukás István meséi alapján).


Pályáján átível az általa illusztrált könyvek sora. Gyermek- és ifjúsági kötetek, pénzügyi vagy épp egészségügyi témák – Sajdik Ferenc grafikáinak stílusa illeszkedik minden műfajhoz.
Néhány éve egy váci műgyűjtő, Papp László unszolására kezdett táblaképeket festeni. Ma már ez, valamint kisméretű, írókat, költőket, művészeket ábrázoló, applikációkkal kombinált portréi jelentik tevékenysége fő irányát. Vácott több, mint száz táblaképéből állandó kiállítása is látható.
Képein vonzó stílusjegyeivel megteremti azt a sajdikos világot, amellyel rabul ejti a szemlélőt. Sajátos stílusú karikatúráit önálló albumban adta ki. Művészetét számos díjjal jutalmazták itthon (Munkácsy díj, Érdemes Művész) és külföldön is. 1988-ban Arany Pálma díjat kapott. Csoportos tárlaton szerepelt a Műcsarnokban, az Ernst Múzeumban. Egyéni kiállítása volt Rómában (1988), Bécsben (1991), Győrben (1999).
Mihajlo Kolodko 2016-os alkotása, a Főkukac bronzba öntött portréja Budapesten, a Halász utcai villamosmegállótól néhány méterre található.
Forrás:
Könyvajánló a KSH Könyvtár állományában megtalálható könyvekből: 
·         Kernács Gabriella: Sajdik. Holnap Kiadó, Budapest, cop. 2006. 101 p. 
·         Sajdik Ferenc: Galéria. Corvina Könyvkiadó, [Budapest], 1978. [32] fol.
… és persze A nagy ho-ho-ho-horgász történetei, valamint Picúr és Pom Pom kalandjai.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése