2017. augusztus 8., kedd

Történelmi kalandozások a KSH Könyvtárban

Olvasóinkat ma egy kis történelmi kalandozásra hívjuk könyvajánlónk segítségével.

R. Kelényi Angelika: Szulejmán – Sorozat és történelem. Figyelem Kiadó, Budapest 2016. 216 p. A könyvtárban itt található.

Az 1970-ben született írónő 2006-tól a Blikk Nők és Tina magazin külsős cikkírója volt. 2012-től a Nőkorszak.hu online magazin főszerkesztője. 2014-ben nyerte el a Terézanyu pályázat fődíját, ezt követően indult el regényírói pályafutása. Jelenleg hivatásszerűen regények írásával és a Nőkorszak.hu magazin szerkesztésével foglalkozik. 2014-ben jelent meg az első könyve Az agyam eldobom címmel. 2016-ban kezdett el történelmi témájú könyveket írni. Ebben a könyvében a Szulejmán című török televíziós sorozat valóságtartalmát tisztázza, összevetve a sorozatbeli történelmi eseményeket és alakokat a valódiakkal. Nemcsak a sorozat-, de a történelem kedvelőinek is ajánlom.

Sudár Balázs (szerk.): Magyarok a honfoglalás korában. Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Magyar Őstörténeti Témacsoport – Helikon Kiadó, Budapest 2016. 198 p. A könyvtárban itt található.

Magyar őstörténet című sorozat 2. kötetét tarthatja kezében az érdeklődő, ha ellátogat könyvtárunkba. A szerzők különböző tudományos intézmények alkalmazottai–kutatói, ezért bátran állíthatom, hogy alapos és pontos munka a könyv. Számomra szimpatikus, hogy nem száraz vagy nehezen olvasható; hanem érdekes olvasmány, minden fejezetben éberen tartja az olvasó figyelmét. Sok színes fotó és térképek segítenek a jobb megértésben. Két nagy részre van osztva a kötet: Kelet-Európa a 9. században, illetve Magyarok a honfoglalás előtt.  Kiemelnék két fejezetet, hogy megmutathassam, milyen érdekességeket rejt a könyv: Az egyik „A kazár Kaganátus” című fejezet, Balogh László munkája; a másik pedig „A régi magyar szállásterületekről” című fejezet, Szabados György munkája.

A fentieken kívül pedig még négy történelmi regényre hívjuk fel a figyelmüket:

Amosz Oz: Júdás. Európa Könyvkiadó, Budapest 2016. 387 p.
A könyvtárban itt található.


Philippa Gregory: A vörös királyné. Cartaphilus Könyvkiadó, Budapest 2011. 374 p. A könyvtárban itt található.


Bíró Szabolcs: Non nobis Domine. Athenaeum, Budapest 2016. 796 p. A könyvtárban itt található.
José Rodrigues dos Santos: A lótusz virágai. Kossuth Kiadó, [Budapest] 2017. 491 p.
A könyvtárban itt található.Jó olvasást!

– brie –

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése