2017. augusztus 1., kedd

Utazással kapcsolatos könyvajánló nyárra

Laurence Blanchar et al.: Madrid. Geographia Kiadó, Budapest 2009. 
A könyvtárban itt található.  

Útikönyv és térkép egyben, kompakt formában. A könyv elfér egy kisebb táskában is, nem okoz kényelmetlenséget a városnézés közben. Természetesen nem nyújt annyi információt, mint egy átlagos méretű, „hagyományos” kiadvány, de remek kiegészítője annak. Tapasztalatból ajánlom mindenkinek a National Geographic Városjárók Zsebkalauza sorozat kiadványait. 


Scott Simpson: Krakkó. Alexandra Kiadó, Pécs 2007. 192 p. 
A könyvtárban itt található.

Jó szerkezetű, informatív útikönyv sok térképpel a legfontosabb helyekről. Ahogyan a legtöbb útikönyv, itt is olvashatunk a város történetéről, kultúrájáról. Könnyű magunkkal vinni városnézésre, és minden látványosságról elegendő információt tartalmaz. Léteznek ennél több és kevesebb oldalszámú könyvek egyaránt, de ezt kellemes középútnak érzem a Krakkóba látogatóknak – az előzetes felkészülésre és az ott tartózkodás időtartamára is.Richard Plunkett – Vesna Maric – Jeanne Oliver: Nyugat-Balkán – Albánia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Macedónia, Szerbia, Montenegró és Szlovénia. Park Könyvkiadó, Budapest 2007. 48 p. 
A könyvtárban itt található. 

A Lonely Planet útikönyvsorozata – amely alapján készült a kötet – az egyik legjobb utazást és ismeretszerzést segítő sorozat. Nemrég találkoztam ezzel a Nyugat-Balkánt bemutató könyvvel, és miután átolvastam, mindenképpen szerettem volna ajánlani itt, a blogon. Habár nem egyetlen országot mutat be, részletes munka; amin látszik az alapos utánajárás és felkészülés. Nem a színes–képes útikönyvek kedvelőinek szól, mivel a könyvben kevés a fotó, de azoknak feltétlenül kedvence lesz, akik sok információval teli könyvet keresnek. 

60 éves a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút. Magyar Államvasutak Rt., Budapest 2009. 117 p. 
A könyvtárban itt található. 
Valószínűleg sokan utaztunk már a gyermekvasúttal – de legalábbis régóta tervezzük, hogy megtegyük ezt a kirándulást a Budai-hegyekben. Régen volt, hogy utaztam a vonalon, de még ma is élmény visszaemlékezni rá. A kisvasút építése 1948. április 11-én kezdődött, költségtakarékosság céljából három részletben építették, a teljes szakasz 1951-ben készült el. 2015-ben bekerült a Guiness-rekordok közé, mint a világ leghosszabb olyan vasútvonala, ahol a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot gyermekek látják el. A kötet ennek a rekordok közé bekerült vasútnak az első 60 évének történetével foglalkozik sok-sok színes fotóval. Részletes, alapos munka. Igazi kedvcsináló egy kiránduláshoz. 

Filip Gabriella (szerk.): Látnivalók Nógrád megyében: [Nógrád megye útikönyve felvidéki kirándulásokkal és praktikus tanácsokkal]. Well-PRess Kiadó, Miskolc 2006. 232 p.
A könyvtárban itt található.

 A Magyarország megyéit meglátogatni kívánóknak leginkább a Vendégváró sorozatot tudom ajánlani. Így van ez Nógrád megye esetében is. Sajnos eltelt néhány év a kiadás óta, de ez legfeljebb a szállásra és más éppen aktuális kérdésre vonatkozva jelent kisebb nehézséget – ezeknek azonban könnyen áthidalhatjuk, mivel legtöbbünk okostelefonon is használja az internetet. A látnivalók és a települések történetére vonatkozó rész azonban mindig aktuális és sok információt nyújt. Színes, képes, könnyen használható kiadvány. 

-brie-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése