2017. október 3., kedd

A klíma története - könyvajánlóWolfgang Behringer: A klíma története. Corvina Kiadó, Budapest 2017. 343 p.

Az éghajlat vagy klíma valamely hely vagy földrajzi táj hosszú távra jellemző időjárási viszonyainak összessége, az időjárás elemeinek hosszabb időn át történő ismétlődése.

Az éghajlatot befolyásolják kozmikus tényezők (ettől függ az éghajlati övek kialakulása), természetföldrajzi tényezők és dinamikus tényezők (a levegő mozgása).
A Föld éghajlati öveinek kialakulása természeti törvényeken alapszik, a Nap sugárzási teljesítménye és Föld keringési paraméterei (lokálisan a fénysugarak beesési szöge) mellett, döntően a légkör kémiai összetétele, a bioszféra állapota és a nagy óceáni áramlatok határozzák meg.
A bioszféra részeként az emberiség is jelentősen befolyásolja az éghajlatot. A globális klímaváltozás lehetséges hatásaival foglalkozik a nemzetközi IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) és a magyar MTA-KvVM Vahava-projekt is.


Egy egészen friss, 2017-es kiadványt szeretnék most olvasóink figyelmébe ajánlani. Wolfgang Behringer éghajlattal, az éghajlat történetével, a klímaváltozással foglalkozó munkája alapos áttekintés nyújt a témában. A jégkorszaktól napjainkig, a globális felmelegedésig terjedő többezer évben éghajlatunk óriási változásokon ment keresztül.
A szerző a klíma történetét nem elszigetelt történetként kezeli, és ez igazán érdekfeszítővé teszi a könyvet; társadalomtörténeti, művészettörténeti kapcsolatokat mutat be. Olvashatunk a pestisjárványokról éppúgy, mint Pieter Brueghel németalföldi festő A halál diadala című alkotásáról. Ugyanakkor jogtörténeti és vallástörténeti szempontból is érdekes.

Fizikai megjelenésében egy elegáns, kellemes kinézetű könyvet kapunk a Corvina Kiadótól, a betűméret és a sorok közötti térköz is arra buzdít, hogy kézbe vegyük, és elolvassuk.

- brie - 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése