2017. október 28., szombat

Beszámoló az Informatikai és Könyvtári Szövetség Tudományos és Szakkönyvtári Tagozata és a KSH Könyvtár közös konferenciájáról

2017. október 16-án az Informatikai és Könyvtári Szövetség Tudományos és Szakkönyvtári Tagozata és a KSH Könyvtár közös szervezésű konferenciát tartott a Központi Statisztikai Hivatal Keleti Károly termében „Ment-e a világ elébb? Változások a tudományos könyvtárak szolgáltatásaiban, új fejlesztési irányok” címmel.
Fülöp Ágnes, a KSH Könyvtár főigazgatójának köszöntője után, Rostás Norbert, az EMMI Közgyűjteményi Főosztályának munkatársa és Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke üdvözölték a megjelenteket. Hangsúlyozták, hogy a jelenlegi könyvtári (és közgyűjteményi) rendszer megújítása szükségszerű és tovább nem halogatható feladat, ehhez pedig elengedhetetlen nemcsak az egyes szakkönyvtárak összefogása, hanem a minisztériummal való szoros együttműködés megvalósítása is.
A konferencia első szekciójának nyitányaként Varga Katalin, a Pécsi Tudományegyetem Könyvtár- és Információtudományi Intézetének vezetője idézte fel az idén tavasszal megrendezett műhelynap legfontosabb tanulságait, eredményeit és hangulatát is. Előadásában emellett beszámolt a hazai könyvtári rendszer nehézségeiről, külön kiemelve a magyarországi könyvtárosképzés és -életpályamodell viszontagságos helyzetét.
Horváth Ádám, a Magyar Nemzeti Múzeum Központi Könyvtárának vezetője a szemantikus web és a könyvtárak kapcsolatáról, lehetséges használatáról tartott érdekfeszítő – nemzetközi példákkal is illusztrált – előadást, különös tekintettel a BIBFRAME formátumra.
A szekció zárásaként, mintegy megkoronázva a téma körüljárását, Rózsa Dávid, a KSH Könyvtár főigazgató-helyettese mutatta be a szakkönyvtárak – elsőként az Országos Egészségtudományi Szakkönyvtár – 2017. évi helyzetét, az új szolgáltatásokat, a bírósági könyvtári hálózat új fejlesztéseit, végül a tudományos tartalmak szabad hozzáférhetősége érdekében indított németországi kezdeményezés fejleményeit. Előadása tökéletes vitaindítónak bizonyult a délutáni kerekasztal-beszélgetésre, amelyen a könyvtárosképzés megújítása, a jogszabályi rendszer kiigazítása mellett a felsőoktatási és a nem felsőoktatási szakkönyvtárak közös cél érdekében történő összefogásának módozatairól is tárgyaltak az egybegyűltek.

HB
A konferencia további képei a könyvtár Galériájában megtekinthetőek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése