2017. október 25., szerda

Szinyei Merse Anna (írta és összeáll.): Koszta József

Szinyei Merse Anna (írta és összeáll.): Koszta József
Kossuth Kiadó - Magyar Nemzeti Galéria, Budapest 2014. p. 79.

"A XX. századi magyar festészet sokféle irányzatot, stíluskört, művészegyéniséget felölelő gazdag tárházában különleges hely illeti meg a század első felében működő Koszta Józsefet." - írja a kötet elején Szinyei Merse Anna. A magyar festészet mesterei sorozatban megjelent kötet tehát ezt a nagyszerű alkotót mutatja be az olvasóknak. Alkotott Olaszországban; a nagybányai és a szolnoki művésztelepen, de híresek - többek közt - alföldi témájú képei is.
Festményei hihetetlenül gazdagok színekben; annyi élet van bennük, hogy néha azt érzem, a szereplők hirtelen megmozdulnak a vásznon - még akkor is, ha csak növények azok.

Koszta József méltó rá, hogy egy szintem emlegessük Szinyei Merse Pállal, Munkácsy Mihállyal, Rippl-Rónai Józseffel  vagy akár Aba-Novák Vilmossal (aki alkotótársa is volt a szolnoki művésztelepen) vagy éppen más híres magyar festőművésszel. Ez a könyv segít benne, hogy megismerkedhessünk életével és alkotásaival: részletesen mutatja be a művész életpályáját, és a képeket -  kiváló minőségben. A további utánaolvasást pedig a kötet végén irodalomjegyzék segíti.

Kép forrása: http://fidelio.hu/vizual/2015/12/11/koszta_jozsef_kiallitas_nyilt_a_varkert_bazarban/

- brie -
Párizsi kirakat, 1911

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése