2017. november 2., csütörtök

Belarus in maps


Dávid Karácsonyi - Károly Kocsis - Zsolt Bottlik: Belarus in maps
Geographical Institute - Research Centre for Astronomy and Earth Sciences - Hungarian Academy of Sciences, Budapest, 2017, 194 p.

A 2008-as Ukraine in Maps kiadvány után újabb térképeken alapuló, grafikonokkal és fényképekkel is illusztrált, angol nyelvű országismertető jelent meg három kiváló geográfus szerkesztésében. A téma ezúttal Fehéroroszország (Belarusz), a belső és nemzetközi konfliktusokkal is sújtott Ukrajna és Oroszország árnyékában kevesebb érdeklődésre számot tartó volt szovjet tagköztársaság. A könyv témák szerint fejezetekre oszlik (népesség, természeti erőforrások stb.), és a legújabb adatokon alapuló térképek és az önmagukban is értékes elemzések áttanulmányozása után érdekes, sokszor meglepő információkkal leszünk gazdagabbak, ezek közül ajánlok néhányat az olvasók figyelmébe.

A területileg Magyarországnál több mint kétszer nagyobb, viszont kevesebb lakossal (9,5 millió fő 2016-ban) rendelkező ország területét nagyrészt vizenyős síkságok és kisebb dombságok foglalják el, legmagasabb pontja is mindössze 345 méterrel fekszik a tengerszint felett.

Kevéssé ismert tényt, hogy a csernobili katasztrófa után Fehéroroszország területére hullott a legtöbb radioaktív szennyező anyag (maga az erőmű Ukrajna területén fekszik, közel a belorusz határhoz), az ország területének negyedét (Dunántúl méretű terület) érintette valamilyen szinten a baleset, és a fehérorosz lakosság 1,3%-ka (közel 130 000 fő) kényszerült elhagyni lakhelyét.
Az ország fővárosa, Minszk, a második világháború alatt szinte teljesen elpusztult, és az újjáépítés során Moszkva városszerkezetét tekintették mintának, így nyerte el mai, az orosz fővárosra megszólalásig hasonlító, körutas-sugárutas szerkezetét. Minszk egyébként a huszadik század folyamán az egyik leggyorsabban növekvő európai fővárossá vált; 1897-ben mindössze 90 000 lakosa volt, a 2009-es népszámlálás szerint népessége már meghaladta az 1,8 millió főt.

A kiadványból két példánnyal is rendelkezik könyvtárunk, egy a szakolvasóban, helyben tanulmányozható, a másik pedig a törökbálinti raktárból bekérhető, és kölcsönözhető is.

R. B.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése