2018. január 24., szerda

Itojama Akiko: A tengeren várlak

Itojama Akiko: A tengeren várlak
Európa Kiadó, Budapest 2009. 218 p.


Itojama ​Akiko, a kortárs japán irodalom egyik legismertebb és legnépszerűbb képviselője 1966-ban született Tokióban, jelenleg Gunma megyében él (a főváros viszonylagos közelségében, de csendes helyen). A patinás Vaszeda Egyetem politikatudományi és közgazdasági karának elvégzése után egy iparvállalatnál kapott állást, megtapasztalta tehát a japán vállalatok működését, sőt áthelyezésben is bőven volt része: dolgozott Fukuoka, Nagoja és Takaszaki városában is. 2001-ben azután kilépett, és 2003-ban már íróként debütált a kötetben is szereplő Csak duma az egész című elbeszéléssel, amelyért megkapta a Bungakukai folyóirat új felfedezetteknek járó díját, és rögtön jelölték a legrangosabb japán irodalmi díjra, az Akutagavára is.

Itojama Akiko elbeszéléskötete meglepően szókimondó volt - ez valahogy taszított, de ugyanakkor nagyon is tetszett benne. Örülök, hogy a kezembe került – és még messze vagyok attól, hogy bármit is értsek a japán társadalomból, de ezzel a könyvel egy kicsit mégis bekukkanthattam a kulisszák mögé.
„Hálaadás a munkáért” – ez volt szerintem a legjobb.
Ajánlom a kötetet a távol-keleti kultúrák (ebben az esetben a japán kultúra) iránt érdeklődőknek; de ugyanakkor bárkinek, aki nyitott egy japán szerző elbeszéléskötete iránt.

A kötetben szereplő elbeszélések:
Hálaadás a munkáért
Zsákutcás eset
Csak duma az egész
NEET
A tengeren várlak

– Gwener –

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése