2018. január 9., kedd

Szabó Magda: Mézescsók Cerberusznak

Szabó Magda: Mézescsók Cerberusznak című kötetéből több példány van a KSH Könyvtárban: a törökbálinti raktárban, a Bibó-teremben és a belső raktárban is megtalálhatóak kötetek.

„Ha meghalok, magammal viszem minden titkomat, s nem lesz irodalomtörténész, aki meg tudja fejteni, mikor ki voltam, melyik figurám, vagy mi volt valóban igaz ebben vagy abban az ábrázolásban.”

Tizennyolc novellából áll ez a kötet, amelynek témái meglepően változatosak: van közötte biblia témájú történet, de soknak az alapja a családi emlékezet. Szabó Magda ebben a kötetben is zseniálisan megírt írásait gyűjtötte össze; az ember akár kedveli az írónő személyét, akár nem, elismeréssel adózik tehetsége előtt.
Arra gondoltam, megírom majd itt Önöknek a szívemnek legkedvesebb történetek címét, de rájöttem, mennyire nehéz a választás.
Szabó Magda összes mondata gondolkozásra késztet. Képtelenség úgy végigolvasni egy oldalt, hogy közben ne jusson az eszembe rengeteg minden - és nemcsak ebben a kötetben, de az összes eddigiben, amit olvastam a szerzőtől. 2017-ben minden hónapban olvastam egy Szabó Magda-kötetet. Hol regényt, hol gyerekkönyvet; volt közötte szakácskönyv és levelezés is. Az év utolsó hónapjában ezt a novellakötetet vettem kézbe.
Jó választás volt 2017 lezárására. Ajánlom Önöknek is!

- brie - 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése