2018. szeptember 8., szombat

Döbör András: Sajtópolitika és politikai sajtó Magyarországon, 1780–1840: magyar nyelvű hírlapok a nemzeti identitás, a modernizáció és a polgári átalakulás szolgálatában

Döbör András: Sajtópolitika és politikai sajtó Magyarországon (1780–1840): magyar nyelvű hírlapok a nemzeti identitás, a modernizáció és a polgári átalakulás szolgálatában
Gondolat Kiadó, Budapest, 2018. 209 p.
Raktári jelzet: 652997

Döbör András sajtó- és politikatörténeti kötete hat fejezeten keresztül mutatja be az 1780 és 1840 közé eső időszak sajtóját és társadalomtörténetét. A bevezetés után a szerző a magyarországi sajtópolitikát és cenzúrát ismerteti a kezdetektől 1840-ig, majd Ráth Mátyás és a pozsonyi Magyar Hírmondó történetéről olvashat az érdeklődő.
A bécsi Magyar Kurír történetét és Szacsvay Sándorral való kapcsolatát vizsgálja Döbör a folyóirat előzményeitől egészen az újságíró és lapszerkesztő Szacsvay kegyvesztettségéig. Olvashatunk a lap további sorsáról is.
Az ötödik fejezet címe: A rendi nacionalista bécsi Magyar Hírmondó, Görög Demeter lapja a konzervatív fordulat évében. Megismerhetjük belőle a Magyar Hírmondó előzményét, a Hadi és Más Nevezetes Történetek indulását, vázlatos történetét 1793-ig; illetve a bécsi Magyar Hírmondó címet viselő utódlapról is olvashatunk.
A reformkorban ismert és elismert Jelenkorról szól a kötet utolsó fejezete. Olvashatunk a lap indulásáról, Helmeczy Mihály főszerkesztővé választásáról, de arról is, hogyan szolgálta a folyóirat a nemzeti identitást és a polgári átalakulást az 1830-as években.

– brie –

A könyvtárban itt található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése