2018. október 16., kedd

Csiffáry Gabriella: „Magyarázom a bizonyítványom”. Híres magyarok az iskolában

Csiffáry Gabriella: „Magyarázom a bizonyítványom”. Híres magyarok az iskolában
Corvina Kiadó, Budapest, 2017. 478 p.
Raktári jelzet: E010837

Bizonyára mindenkinek ismerős a címben szereplő szókapcsolat – Magyarázom a bizonyítványom – Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című karcolatfüzérének egy darabjából. A szerző, Csiffáry Gabiella, Budapest Főváros Levéltárának főlevéltárosa, híres emberek iskolai dokumentumaiból szemezget a kötetben. Írók, költők, színészek, képzőművészek és tudósok gyermek- és ifjúkorát ismerhetjük meg Csokonai Vitéz Mihálytól Hajnóczy Péterig, Lugosi Bélától Őze Lajosig, Munkácsy Mihálytól Kondor Béláig, Eötvös Lorándtól Szent-György Albertig. A könyv társadalom- és kultúrtörténeti szempontból is jelentős; olyan adatokkal gazdagodhat tudásunk egy-egy hírességről, amelyek eddig nem igazán kaptak hangsúlyt az oktatásban. Nem véletlenül.

Minden híres ember életrajzában külön bekezdés az iskolai tanulmányok fejezet. Egyeseknél feltűnő, hogy gyakran váltogatták iskoláikat. A miértekre válaszokat kapunk a könyvből. Egy biztos, nem az iskolának köszönthetik azt, amivé váltak.
A Magyarázom a bizonyítványom írójától, Karinthy Frigyestől idéznék gyermekkori naplójából. A helyesírási hibákkal teletűzdelt szöveg egy szorongó lélek vallomása.

„Elmúlt a kedvem a bolondságtól, a tréfából való lett, szomorú valóság. E nap a legborzasztóbb nap az évben.
Prém ma felolvasta a bizonyítványom.
Nem mindenkinek olvasta fel. Nekem Steimannak meg még 2őnek. A hiányzókat írta be, s egyszerre azt mondta: Na igen Karinthy akinek hittanból 1ese van (!) Hm! Magyarból… pedig milyen eszes, milyen tehetséges fiú… Itt van. Ez mérgesít engem! Mindenik osztályba azt mondják: éles eszű, tehetséges, pompás gyerek sa bizonyítványa – rosz. Ha mondanák inkább ostoba tökfej, és adnának jó bizonyítványt mellé!”

A kötetet előszeretettel ajánlom pedagógusoknak, szülőknek és tanulóknak. Végre egy könyv, amely az ismert emberekről szól, de nem a „bezzeg a...” hírességekről.

PA

A könyvtárban itt található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése