2018. október 30., kedd

Kerny Terézia: Uralkodók, királyi szentek. Válogatott ikonográfiai és kultusztörténeti tanulmányok

Kerny Terézia: Uralkodók, királyi szentek. Válogatott ikonográfiai és kultusztörténeti tanulmányok
Budapest, 2018. 591 p.
Raktári jelzet: E 010982

A néhány éve elhunyt kiváló művészettörténész, Kerny Terézia gazdagon illusztrált, válogatott tanulmányait tarthatja kezében az olvasó, amelyet az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézete adott ki 2018-ban.

Kerny Terézia ikonográfiai érdeklődése szerteágazó volt: a magas művészet emlékeitől a néprajzi tárgyakig minden érdekelte, s a középkortól a 19. századig valamennyit képes volt rendszerben látni és láttatni. A szerkesztő, Mikó Árpád szándéka az volt, hogy a tanulmányok az egész életpályát reprezentálják: a magyar szent királyok – különösen Szent László – ikonográfiáját és kultuszát, a magyar szenteket és a régi magyar uralkodókat.

A kötet ennek megfelelően három nagyobb egységbe fűzi a tanulmányokat. Az első egység bevezető tanulmánya a téma megalapozásául a magyar szent királyok tiszteletét és ikonográfiáját foglalja össze a 13. századtól indulva egészen a 17. század végéig. A következő a kötet legnagyobb egysége, amely tizenhárom tanulmányt szentel Szent László király ikonográfiájának. Az utolsó, Magyar uralkodók ikonográfiája és kultusza címet viselő egység négy tanulmánya Könyves Kálmán, Salamon és Zsigmond király kultuszát ismerteti.

X.

A könyvtárban itt található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése