2018. október 10., szerda

T. Puskás Márta (szerk.): Felhőatlasz: a felhőkről mindenkinek


T. Puskás Márta (szerk.): Felhőatlasz: a felhőkről mindenkinek
Országos Meteorológiai Szolgálat, Budapest, cop. 2017. 312 p.
Raktári jelzet: E 005999

Ha a felhőket hosszan nézhetem, újra gyerek vagyok. Amikor még nem az „esni fog-e hazafelé” kérdése foglalkoztat, hanem csak úgy figyelem őket, mintha óriásmadarak, hófehér hegyek vagy fenyegető sötétszürke hullámok lennének. A felhőknek igazi megfoghatatlan történelmük van, hiszen tudósok és művészek ihletője volt, az egyszerű emberek számára pedig néznivaló titok, akár a csillagos égbolt, munkájuk segítője vagy tönkretevője. Mindegyik változatos, mert sokszínű és mindig más, folyamatosan változó, és nincs két ugyanolyan belőlük.
A felhőkről mindig Tracy Chevalier Leány gyöngy fülbevalóval című regénye jut eszembe: „– Milyen színűek azok a felhők? – Milyenek? Hát fehérek, uram. – Csakugyan? – emelte föl kissé a szemöldökét. A felhőkre néztem. – És szürkék. Talán havazni fog. – Ugyan már, Griet, tudja ezt maga jobban is. – Egy kis kék is van bennük – mondtam, miután néhány pillanatig nézegettem őket. – És sárga is. Sőt, még zöld is! – Egész életemben néztem a felhőket, de úgy éreztem, hogy csak ebben a pillanatban láttam meg őket. Ő mosolygott. – Nagyon kevéske fehéret lehet látni a felhőkben, az emberek mégis fehérnek mondják."
Lehet őket nézni álmodozva és praktikusan, két lábbal a földön. Ritkán gondolunk bele abba, hogy a felhőknek hányféle formája létezik, és ez milyen hatással van a mindennapi időjárásra. Pedig pontosan megmutatják, hogy milyen légköri folyamatok játszódnak le, és nem is kellenek hozzá bonyolult mérőműszerek. Ezekre a kérdésekre ad könnyen érthető válaszokat a fotókkal gazdagon illusztrált könyv. Alapvetően ismeretterjesztő kiadvány, de a tudományos ismeretek iránt érdeklődők is részletes információkat kapnak a különböző légköroptikai jelenségekről.

B.A.

A könyvtárban itt található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése