2018. november 22., csütörtök

Csutiné Schleer Erzsébet – Pintérné Tóth Viktória: Székesfehérvár Településképi Arculati Kézikönyv 2017


Csutiné Schleer Erzsébet – Pintérné Tóth Viktória: Székesfehérvár Településképi Arculati Kézikönyv 2017
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, Székesfehérvár, 2017, 247 p.

Magyarországon minden település köteles elkészíteni a saját településképi arculati kézikönyvét. Ezt megtette Székesfehérvár is, és az elvárthoz képest sokkal részletesebb, témájában szerteágazóbb, helytörténeti szempontból is értékes mű született. Az archív felvételekkel és a mai városképet bemutató fényképekkel színesített kézikönyv első része Székesfehérvár városszerkezeti fejlődését taglalja a római kortól napjainkig. A fejezet érdekessége, hogy a római kort leszámítva minden korszak városszerkezetét egy korabeli térképrészlet segítségével mutatják be. Külön fejezetet szenteltek a településképnek, amelyben szintén korabeli metszetek, festmények, később fényképfelvételek sokasága enged bepillantást a változó városképbe.
A következő rész a településképi karaktereket veszi számba. Székesfehérvár esetében kijelenthető, hogy alapvetően a hagyományos kertes, a kertvárosias és a nagyvárosi telepszerű karakter dominál. Ez utóbbi főként nagypaneles technológiával épült, 5–10 emeletes épületekből álló lakótelepeket jelent, amelyek körbefogják a történelmi városmagot, és magasságukból adódóan alapvetően meghatározzák a településképet. Foltszerűen megmaradt pár falusias karakterű környék is, ezek közül szerintem legérdekesebb a Rác utcai épületegyüttes. A Belvárostól nyugatra elhelyezkedő korábbi külváros a rácok (szerbek) lakhelye volt a török kortól kezdve.
A könyvből kiderül, hogy a területet az 1968-as rendezési terv teljes mértékben elbontásra ítélte, azonban a műemlékvédelem nyomására egy utcát, benne a rác (görögkeleti) templommal, meghagytak, és később fel is újítottak. Az utca ma érdekes színfoltja a városnak, felújított parasztházai egy régi kor emlékét őrzik több bevásárlóközpont és a Palotaváros panelházai közé ékelődve. A kézikönyv e mellett részletesen ismertet minden városrészt, továbbá a település műemlékeit is.
A szakolvasónkban tanulmányozható kiadványt különösen ajánlom könyvtárosoknak, tekintve, hogy 2019-ben Székesfehérváron tartják a Magyar Könyvtárosok Egyesületének 51. Vándorgyűlését. 

R.B. 

A könyvtárban itt található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése